Sari la conținut

Atenție părinți și bunici! Supradoza de paracetamol poate fi mortală

Sursă foto: pixabay
Paracetamolul în doze mari (mai mult de şase pastile pe zi), poate fi toxic pentru ficat

Din cuprinsul articolului

În cazul răcelilor, la copii nu trebuie niciodată depăşită doza de paracetamol! 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale, atrage atenția conf.dr.Tudor Ciuhodaru

Dana Lascu

Doi copii au ajuns, recent, la Urgență, în stare gravă, după ce părinţii le-au administrat paracetamol într-o doză asemănătoare celei pentru adulţi. „Cei doi frați au ajuns la spital cu insuficiență hepato-renală, iar unul din ei nu a mai putut fi salvat”, arată conf.dr. Tudor Ciuhodaru. El ne explică și ce trebuie să reținem despre medicamentul pe care-l folosim cu toții la răceală sau dureri de cap:

1) Paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.

2) Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă.

3) De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al:

– febrei și al

– durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.

4) Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea:

5) Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.

6) Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

7) Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.

8) Copilul nu este un adult în miniatură – metabolismul diferit impune ajustarea dozelor, iar la

9) La copii cu vârsta sub 6 ani recomandăm utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei (10 – 15 mg/kg/la o administrare). 

10) Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult.

Înainte de a lua orice medicament consultați medicul și citiți cu atenție prospectul! Dacă sunteți alergic la unul din copușii unei pastile, puteți avea reacții adverse foarte grave

Simptomele supradozajului

Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel