Din cuprinsul articolului
Portocala este un fruct rotund, portocaliu, care se găsește cel mai des iarna și este recunoscută pentru conținutul său bogat de suc și proprietăți nutritive. Aceste fructe sunt pline de vitamine și minerale, printre care și potasiul, iar studiile arată că pot contribui la prevenirea hipertensiunii arteriale. Cu toate acestea, există situații în care consumul de portocale poate aduce mai mult rău decât bine.
Odată cu toamna începe și sezonul portocalelor și al mandarinelor, considerate printre cele mai benefice fructe pentru sănătate. Coaja și sucul sunt folosite frecvent pentru prepararea unor medicamente. Totodată, portocalele sunt recomandate pentru colesterolul ridicat, hipertensiunea arterială și prevenirea accidentului vascular cerebral. În plus, în aromoterapie sunt utilizate pentru ameliorarea stărilor de anxietate, depresie și tulburări de somn.
Cine ar trebui să evite portocalele

Deși portocalele sunt considerate alimente sănătoase, bogate în vitamina C și minerale esențiale, nu toate persoanele le pot consuma fără riscuri. Medicii atrag atenția că aceste fructe nu sunt indicate pentru persoanele care suferă de reumatism.
Specialiștii susțin că portocalele trebuie consumate în cantități reduse de cei care au această afecțiune, deoarece sucul lor are o natură acidă, care poate accentua simptomele artritei. Așadar, chiar dacă sunt benefice pentru multe persoane, în cazul celor care suferă de reumatism, portocalele pot înrăutăți starea de sănătate.
Atenție la coaja portocalelor
Un alt aspect important îl reprezintă modul în care este tratată coaja portocalelor. Aceasta poate fi supusă unor procese chimice pentru conservare îndelungată sau colorare artificială.
„De obicei, substanţele chimice de pe coaja portocalelor sunt lipicioase şi lasă pe un şerveţel urme roşiatice-portocalii, iar în cazul substanţelor de conservare, e posibil ca acestea să fie gălbui-cenuşii. Dacă există dubii asupra acestui lucru, e mai bine ca acestea să nu fie folosite”, spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie, potrivit Capital.
Portocalele rămân unele dintre cele mai apreciate fructe de iarnă, recunoscute pentru beneficiile lor multiple asupra sănătății. Totuși, persoanele care suferă de reumatism ar trebui să fie precaute și să consume portocale cu moderație, iar coaja să fie folosită doar dacă există certitudinea că nu a fost tratată chimic.