miercuri, august 10, 2022

Primele semne ale cancerului pot fi adesea subestimate pentru că majoritatea oamenilor cred că sunt simple dureri sau iritații.  Potrivit unu studiu britanic publicat în revista PlosOne, arată că uneori și problemele medicale care par inofensive, pot ascunde boli grave.

Ganglioni măriți

Ganglionii măriți în volum, cu suprafața neregulată, aderenți între ei, imobili, duri pot fi semnul unei boli grave dacă sunt însoțiți de paloare, pierdere în greutate, lipsa poftei de mâncare, stare febrilă prelungită. În asemenea situații, trebuie să ne prezentăm la medicul de familie, iar acesta, în caz de necesitate, ne trimite la specialist.

Te-ar mai interesa: Nutriționist de la Harvard: „Acesta este pri...

Vănătăi sau sângerări care nu se opresc

Leucemia și unele tipuri de cancer pot afecta capacitatea organismului de coagulare a sângelui și de a transporta oxigen, ceea ce cauzează sângerari excesive și echimoze. Dacă ai observat că te învinețești excesiv în ultima vreme sau că vânătăile nu se vindecă în mod corespunzător, mergi la medic.

Modificari ale unghiilor

Unghiile tale sunt un excelent indicator al stării generale de sănătate – dacă observi o schimbare bruscă în textura sau culoarea unghiilor, este o idee bună să-i spui imediat medicului.

Schimbări ale sânilor

  • un nodul dur, de formă neregulată, dureros sau nu. Motivul principal (70% din cazuri) pentru care se solicită un examen medical al sânului este descoperirea, frecvent accidentală, de către pacientă a unui nodul mamar. În momentul prezentării la medic, acești noduli au în general dimensiuni de peste 2 cm.
  • durerea prezentă la nivelul sânilor, deși un simptom rar la debut (doar 8% dintre cazuri), este cel de-al doilea motiv de prezentare la consult (20% din cazuri).
  • modificari cutanate: pielea de deasupra nodulului este înroșită, îngroșată, cu pori dilatați (aspect de “coajă de portocală”), aderentă de nodul. Apariția pe pielea sânului a unei adâncituri, care cutează pielea din jur ori a unei ulcerații.
  • mărirea neobișnuită de volum a unui sân.
  • modificări ale conturului sânilor.
  • apariția unor scurgeri la nivelul mamelonului (frecvent asociate cu sângerare locală).
  • mameloane îndreptate în direcții asimetrice sau unul dintre ele retractat.
  • apariția unor eczeme la nivelul areolelor mamare.
  • palparea în axila a unor nodului cu volum mărit, duri, uneori dureroși.

Schimbări la nivelul feței
Unii pacienți cu cancer la plămâni au remarcat umflarea feței sau înroșirea ei.

Răni, erupții ale pielii
Este o idee bună să vă familiarizați cu imaginea diferitelor tipuri de cancer de piele – melanom, carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase – și verificați-vă regulat pielea pentru a depista anomaliile care ar putea indica vreo problemă. Aceste anomalii includ noduli inexplicabili, leziuni care nu se vindecă sau devin cruste și sângerează ușor și erupții neobișnuite.

Te-ar mai interesa: Cei mai afemeiați bărbați din horoscop. Numerolog:...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private