Sari la conținut

Atenție! Un nivel prea crescut de fier te predispune la accident vascular cerebral, diabet și boli de ficat

ateloscreloza
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce se intampla daca mananci aceste alimente

Nivel ridicat de fier în sânge, o problemă care predispune la accident vascular cerebral, diabet și boli de ficat, potrivit mai multor studii. 

În timp ce problemele de sănătate asociate cu deficienţa de fier au fost până acum bine documentate ştiinţific, oamenii de ştiinţă au început să studieze şi problemele ivite în urma surplusului acestui mineral.

Un nivel prea crescut de fier predispune la atac cerebral

Riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral – în special cel  provocat de un cheag de sânge sau de alt obstacol – pare a fi mai mare la persoanele care au niveluri mai ridicate de fier, potrivit unor cercetări recente.

Oamenii de știință de la Imperial College London din Marea Britanie au examinat riscul de accident vascular cerebral în funcție de nivelul de fier al participanților și al diferențelor genetice care au dus a modificarea nivelului de fier.

Au descoperit că cei cu niveluri de fier „determinate genetic mai ridicate” aveau un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral.

Risc crescut de diabet și boli hepatice

Cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud (UniSA) şi Imperial College London au descoperit că persoanele cu niveluri ridicate de fier în sânge sunt protejate de anemie, o problemă de sănătate asociată cu deficienţa de fier, şi prezintă un risc redus de hipercolesterolemie. Însă, acestea au un risc mai mare de a dezvolta boli de ficat, diabet şi infecţii cutanate bacteriene.

Nivelul normal de fier

Analiza pentru fier seric este o analiza de sange care se realizeaza dimineata, atunci cand valorile sideremiei sunt cele mai mari. Este recomandat ca pacientul sa evite privarea de somn si stresul, care pot afecta valorile fierului seric in organism.

 

In momentul in care apar concentratii crescute de fier, acest lucru poate indica o serie de afectiuni precum:

  • anemii hemolitice
  • intoxicaţii cu plumb
  • afecţiuni hepatice acute
  • transfuzii masive de sange

La polul opus, un nivel scazut al concentratiei de fier seric poate reprezenta:

  • absorbtie deficitara a fierului
  • sarcina
  • hemoragii cronice
  • alimentatie inadecvata

Mai poate exista situatia in care nivelul fierului seric este scazut, iar depozitele de fier sunt crescute, cee ace poate indica o alta serie de afectiuni, precum boli inflamatorii sau infectii cronice. Tocmai de aceea, testarea fier seric este recomandat a fi efectuata cu alte tipuri de analize de sange.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel