Din cuprinsul articolului
Atenționare ALIMENTARĂ! Ne aflăm în Postul Crăciunului, iar credincioșii consumă excesiv un produs de post, ales de mulți ca alternativă rapidă și accesibilă la preparatele de origine animală.
Este vorba despre pateul vegetal. nutriționiștii atrag atenția că nu toate sortimentele de pateu vegetal sunt la fel de sigure pentru consum, iar unele au efecte nedorite asupra sănătății, în special atunci când sunt consumate frecvent în post. â
Pateul vegetal, aliment puternic procesat
Multe produse sunt promovate ca fiind „naturale”, „fără colesterol” sau „100% vegetale”, însă sunt alimente puternic procesate. Unele conțin ingrediente menite să îmbunătățească textura, gustul și termenul de valabilitate, nu neapărat valoarea nutritivă.
Mai mult, unele produse vegetale au uleiuri rafinate, precum uleiul de palmier sau uleiul de floarea-soarelui industrializat, care sunt mai greu de metabolizat și favorizează inflamația atunci când sunt consumate în cantități mari. În plus, pentru o consistență specifică, producătorii utilizează adesea:
- emulgatori și agenți de îngroșare;
- coloranți și arome artificiale;
- conservanți;
- proteine vegetale intens procesate, inclusiv soia prelucrată;
- amidonuri modificate.
Aceste ingrediente provoacă la unele persoane: balonare și senzație de disconfort abdominal, digestie lentă sau crampe, în special la cei cu sensibilitate gastrică, arsuri sau reflux, accentuate de aromele și condimentele sintetice.
Consumul regulat de produse vegetale ultra-procesate influențează modul în care organismul procesează glucoza. Unele pateuri sunt bogate în carbohidrați rafinați și amidonuri ce pot duce la variații bruște ale glicemiei. Pe termen lung, astfel de oscilații contribuie la dezechilibre metabolice și cresc riscul unor afecțiuni precum rezistența la insulină.
Suprasolicitarea ficatului

Ficatul este responsabil pentru procesarea tuturor acestor aditivi, grăsimi și ingrediente rafinate. Consumul excesiv de pateuri vegetale ultra-procesate, mai ales pe termen lung, favorizează acumularea de grăsime în acest organ și contribuie la apariția steatozei hepatice (ficat gras), în special în lipsa unei alimentații echilibrate.
Riscuri
Există sortimente care includ grăsimi parțial hidrogenate, cunoscute sub numele de grăsimi trans. Acestea sunt asociate cu creșterea nivelului de colesterol LDL, predispoziție către tensiune arterială crescută, risc cardiovascular mai mare.

