Categories: Expertul zilei

Ateroscleroza. Adevărul despre boala pe care o faci dacă mai mănânci după o anumită oră

Ateroscleroza. Este principala cauza de mortalitate si morbiditate din tarile dezvoltate. Boala consta în reducerea lumenului vascular prin depuneri de lipide în pereții vaselor formand plăcile de aterom, care micșorează aportul de sânge la țesuturi, generând suferințe de tip ischemic.

Ateroscleroza. Adevărul despre boala pe care o faci dacă mai mănânci după o anumită oră

Studiile epidemiologice au evidentiat numerosi factori care contribuie la apariția și progresia aterosclerozei. Înaintarea în vârsta, sexul și predispoziția genetica sunt factori neinfluențabili.

Desi sexul masculin este un factor de risc important, ateroscleroză este o problema majora si pentru femei. Riscul crescând în cazul utilizării contraceptivelor orale si după menopauză. De regula, simptomele apar cu aproximativ 10 ani mai târziu ca la bărbați.

Hipertensiunea arteriala (valori peste 135 mm Hg pentru sistolica si peste 90 mm Hg pentru diastolica – persistent) este un factor de risc major pentru bolile cardio-vasculare, iar tratamentul eficient al acesteia duce la scaderea riscului.

Nivelul crescut al colesterolului seric este principalul factor de risc al apariției aterosclerozei, în special fractiunea LDL.

Alti factori de risc in cazul aterosclerozei: fumatul, toleranta alterata la glucoza, obezitatea, sedentarismul și mâncatul la ore târzii.

Seara, receptorii de colesterol din ficat, cei care simt colesterolul din alimente, scad sau devin incapabili, spun medicii. Noaptea, ficatul, cea mai mare uzină a organismului uman, detoxifică, secretă bilă şi o depozitează în vezicula biliară. Când mâncăm, vezica biliară se contractă şi elimină secrețiile bilare, apoi se reumple.

Ce este ateroscleroza? Boala se produce din cauza mâncatului

„Din cauza asta, când suntem graşi şi ţinem cure de slăbire, nu trebui să mâncăm foarte rar pentru că bila stă mult în vezica biliară şi apar pietre”, a spus Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, la PRO TV, în emisiunea „Doctor de bine”.

„Cu prea multă mâncare seara, ficatul nu mai poate să capteze colesterolul din mâncare, pentru că seara, receptorii de colesterol din ficat, cei care simt colesterolul din alimente, scad sau devin incapabili. Următoare mişcare? Colesterolul rămâne liber în sânge. Poate să intre în vase, unde produce inflamaţie inițial, apoi depozite. Boala se numeşte ateroscleroză.

Creşterea colesterolului atrage după sine creşterea altor grăsimi din sânge. Se numesc trigliceride. Ce urmează? În circulaţia liberă, apar radicali liberi, care oxidează inclusiv particulele de colesterol, situaţie periculoasă. Vorbim despre o bombă nucleară în interiorul propriului organism.

Colesterolul rău, LDL, mărit, trigliceride prea mari. Situaţia e asociată cu diabetul”, spun medicii.

De ce să nu mănânci după ora 18?

Cum facem să mărim uşor trigliceridele din sânge? Ne ajută, din păcate, aceleaşi mese luate prea târziu. Prea târziu înseamnă după ora 18.

„Ficatul preia glucoză, dar o transformă în trigliceride, în grăsime. Ficatul nu îşi doreşte mâncare după ora 18. Şi nici creierul endocrin, care guvernează toţi hormonii din organism. E dependent de soare. Iar după 18 se pregăteşte să doarmă. Nu să mănânce”, spune dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

3 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

4 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

4 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

5 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

5 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

6 ore ago

Citeste si: