Din cuprinsul articolului
Mihaela Bilic demontează un nou mit despre fasole și ciocolată. Medicul spune că fibrele sunt esențiale în alimentație. Însă fibrele insolubile sunt agresive și dure. Ele pot irita tubul digestiv dacă sunt consumate în cantitate mare.
Medicul nutriționist a făcut un top al alimentelor care au un raport optim pentru sănătate. Locul 9 este ocupat de ciocolata neagră.
„Când spui bogat în fibre, spui fasole și ciocolată.
Primul produs la care ne gândim când vine vorba de fibre, sunt cerealele integrale. Pâine neagră, fulgi de ovăz, paste integrale sau biscuiți digestivi sunt alimente bogate în fibre. Dar e vorba de fibre insolubile, care sunt agresive și dure, ele pot irita tubul digestiv dacă sunt consumate în cantitate mare.
Care sunt produsele care au un raport optim fibre solubile/fibre insolubile? Fasolea se află pe primul loc într-un top al produselor bogate în fibre. Legumele boabe de tip fasole, mazăre linte, năut, soia trebuie incluse în dietă de minim 2 ori/ săptămână. Para e un fruct de sezon și ocupă poziția 3 în top, întrecând mărul la capitolul fibre.
Pe locul 6 este avocado, iar pe locul 10 migdalele-atenție la cantitate! Pe locul 7 sunt prunele uscate, ca să nu uitați de ele la iarnă.
Da, ați văzut bine, pe locul 9 este ciocolata neagră – o surprinzătoare sursă de fibre! Și o dovadă în plus că sănătatea are gust”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Instagram.
Recent, medicul Mihaela Bilic a expus, pe contul său de socializare, semnalul de alarmă cu privire la efectele nocive ale emulsifianților din produsele alimentare, cel mai important dintre acestea fiind legat de scăderea imunității.
„Evitați produsele care conțin conservanți și aditivi alimentari? Bine faceți! Se pare că tot mai multe E-uri sunt puse sub semnul întrebării. Ultimele studii arată că emulsifianții, folosiți pe scară largă în industria alimentară, au efecte nefaste asupra florei intestinale”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
„Unesc ingrediente care în condiții normale nu se amestecă între ele, cum ar fi apa și uleiul. Prezența lor într-un produs creează o consistență cremoasă, o structură aerată și omogenă.
Datorită lor maioneza nu se taie, sosurile sunt mai fine, înghețata mai pufoasă iar produsele de panificație mai moi. Formează o rețea micelară care fixează apa și grăsimea, deci sunt esențiali pentru aspectul, structura și prospețimea produselor ultraprocesate.
Există emulsifianți naturali și sintetici. Lecitina sau E322 o găsim în gălbenușul de ou și face posibilă prepararea de maioneză, creme, sosuri, ciocolată. Guma arabică sau de xantan cresc vâscozitatea și transformă lichidul în gel.
Caraghenanii sau E407 sunt extrași din algele roșii și utilizați ca gelifianți, agenți de îngroșare și stabilizatori. Îi găsim în sosuri și creme, deserturi, iaurt cu fructe, înghețată, lapte vegetal, ba chiar și în produsele bio.
Polisorbații sau E430 sunt substanțe de sinteză care previn aglomerarea grăsimilor, îi găsim în sosuri și înghețată”, a continuat nutriționistul.
Ce trebuie să faci dacă ai mâncat prea mult de Paște. În funcție de tradiții…
Cum să accelerezi metabolismul. Condimentele nu numai că adaugă savoare mâncărurilor, dar au, în același…
Truc benefic pentru sănătate. Cum să îți îmbunătățește starea de spirit. Există un elixir natural…
Hipertensiunea arterială o afecțiune în care presiunea sângelui în artere este persistent crescută, punând…
Care este starea de sănătate actuală a Regelui Charles. Cum a evoluat tratamentul personalizat În…
Cancer. Potrivit studiilor, există peste 200 de tipuri de cancer, care pot afecta diferite organe…