Sari la conținut

Ați consumat vreodată cafea infuzată cu brânză?

consumul de cafea
Sursa foto: arhiva Docotrul Zilei
ingredientul pe care trebuie să-l adaugi in cafea

Ați consumat vreodată cafea infuzată cu brânză? Deși adăugarea unui pic de lapte sau smântână într-o ceașcă de cafea nu este ceva neobișnuit, oamenii din nordul Suediei preferă brânza ca acompaniament lactat pentru cafeaua lor. Da, nu am greșit, este vorba de brânză.

 

Ați consumat vreodată cafea infuzată cu brânză?

Kaffeost este un amestec de cafea fierbinte și leipäjuusto, un fel de brânză care se traduce aproximativ prin „brânză de pâine”. Cu toate acestea, această combinație ciudată conține doar brânză și cafea, fără pâine.

Probabil că numele provine de la natura absorbantă a brânzei, care îi permite să capete o aromă surprinzător de puternică de cafea după doar câteva minute de înmuiere. Se spune că gustul merită textura spongioasă, deși s-ar putea să nu fie pe placul tuturor.

Adăugarea câtorva bucăți de leipäjuusto în cafea are un gust neașteptat de similar cu adăugarea de smântână/lapte și zahăr, deoarece este vizibil mai dulce decât un bloc obișnuit de cheddar.

 

Ceafeaua infuzată cu brânză este o tradiție a păstorilor de reni

Păstorii de reni din nordul Suediei și Finlandei au o lungă tradiție în consumul de kaffeost. Se spune că tribul semi-nomad Sami a descoperit combinația delicioasă dintre brânză și cafea în timpul călătoriilor. În timp ce cafeaua fierbinte îi încălzea și le oferea energia necesară pentru a face față frigului, ei au descoperit că kaffeost îi ajuta să depășească problemele legate de deficitul de sodiu.

Deși majoritatea oamenilor nu cred că cafeaua și brânza se potrivesc, kaffeost devine din ce în ce mai popular în Scandinavia. În plus față de clasicul leipäjuusto din lapte de ren, cafenelele specializate servesc din ce în ce mai des kaffeost și variante preparate cu brânză din lapte de capră sau de vacă.

La cererea producătorilor regionali de brânzeturi, care doreau să păstreze o parte din moștenirea lor culinară și, poate, să atragă în zona lor iubitorii de cafea interesați, luna trecută UE a acordat kaffeost statutul de „denumire de origine protejată”.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel