Sari la conținut

Atrage BINELE asemenea unui magnet. Ce este această forţă?

Atrage BINELE asemenea unui magnet.  Această forță nu poate fi încă măsurată/ Este  aşteptarea  constantă la bine, care pun în mişcare forţe ce conduc, în cele din urmă, la materializarea binelui.

Există două moduri de a-ţi trăi viaţa. Unul este să trăieşti ca şi cum n-ar exista miracole. Celălalt este ca şi cum totul ar fi un miracol (Albert Einstein)

„Forţa gândirii pozitive” s-a bucurat de o mare atenţie. Este o carte de succes  care  a fost vândută în 20 de milioane de exemplare.

Iată un scurt extras din ea

… înlocuiţi-vă obiceiurile mentale de a vă îndoi cu cele de a crede. Învăţaţi să aveţi aşteptări, nu îndoieli. Astfel totul va deveni posibil… inclusiv ceea ce părea imposibil… Când vă aşteptaţi la tot ce poate fi mai bun, în mintea dv. se naşte o forţă ce tinde să atragă binele, asemenea unui magnet… Este uluitor cum faptul de a te aştepta în mod constant la bine pune în mişcare forţe care conduc la materializarea binelui.

Cartea a stârnit numeroase reacţii. Considerată de unii revoluţionară, de alţii nerealistă şi fără baze solide, afirmaţiile cuprinse în paginile sale au început să aibă totuşi susţinere ştiiţifică.

O nouă mişcare de cercetare, psihologia pozitivă renunţă la abordarea tradiţională bazată pe disfuncţiile psihologice concentrându-se pe aspectele pozitive, optimism, autocontrol etc.

Şi, astfel, literatura de specialitate a fost influenţată de această mişcare.

Ce scrie renumitul psiholog Martin Seligman despre pesimism şi neajutorare…
În cartea sa „Optimisul se învaţă” citim, de pildă, că „optimismul… vă poate proteja împotriva depresiei; vă poate spori nivelul de realizări; vă poate îmbunătăţi starea fizică; este o stare mentală mult mai plăcută”.

Dacă privim lumea printr-o perspectivă optimistă şi pozitivă putem declanşa o forţă care ne ajută să materializăm însăşi lumea pe care alegem să o vedem.

Dalai Lama, sfaturi practice

Dacă îi abordăm pe ceilalţi într-o manieră pozitivă şi plini de compasiune putem crea o lume mai bună pentru noi înşine. Vom dobândi relaţii pline de satisfacţie şi vom înlătura singurătatea din viaţa noastră datorită forţei pe care o punem în mişcare prin acţiunile noastre bazate pe o gândire pozitivă”.

Poate să pară bizar, însă forţa gândirii pozitive poate fi aplicată în moduri extrem de practice.

De exemplu, popularul concept de „psihocibernetică”, care presupune să creezi în mintea ta o imagine vie a rezultatelor pe care le doreşti, a fost utilizată pe scară largă de atleţi, manageri etc. pentru a-şi atinge scopurile în viaţă.

Scrisă de chirurgul plastician Maxwell Malz, „Psihocibernetica” s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare. Malz a descoperit, în practica sa, că după ce înlătura cicatricele care desfigura chipurile pacienţilor lui, aceştia simţeau în continuare disconfort şi slăbiciune rezultate din fosta lor înfăţişare neplăcută.

Adevăratele cicatrice, spune Malz, erau de natură psihologică şi ele afectau personalitatea idividului. Ceea ce trebuia schimbat, prin urmare, era de fapt imaginea de sine.

Psihociberbetica ne provocă să renunţăm la obiceiul de a retrăi greşelile din trecut şi să ne concentrăm pe trăirea mentală a reuşitelor noastre.

Cu timpul, această practică ne va îmbunătăţi imaginea de sine. Ideea acestei abordări este, în orice caz, că printr-un efort repetat de a ne imagina lucruri pozitive, viaţa noastră, sinele nostru şi lumea noastră vor cunoaşte o transformare pozitivă.

Fragment din „Disciplina emoţională”, Charles C. Manz, Editura Curtea Veche, în traducerea Andreei-Rosemarie Lutic

Parcalabu Liliana

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel