Sari la conținut

Australia, Noua Zeelanda și Japonia întârzie vaccinarea Covid. Așteaptă să vadă ce efect are vaccinul pe populațiile imunizate

o singură doză de vaccin anti-COVID

Vaccinarea Covind. Australia, Noua Zeelandă, Taiwan și Japonia sunt printre statele care nu vor începe vaccinarea Covid, pentru a vedea cum reacționează alte populații la acest nou vaccin, potrivit The Guardian. 

Aceste țări au reușit să gestioneze destul de bine răspândirea coronavirusului. În Australia, Noua Zeelandă și Taiwan, infecțiile cu Covid zilnice sunt cu o singură cifră, iar focarele sunt suprimate rapid.

Dar există un domeniu în care aceste state rămân cu mult în urmă: vaccinarea. Țările cu unele dintre cele mai de invidiat sisteme de sănătate din lume – inclusiv Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Coreea de Sud – nu vor începe vaccinarea Covid până la sfârșitul lunii februarie sau mai târziu.

Întârzierea este deliberată. Milioanele de persoane care sunt deja vaccinate împotriva Covid-19 vor furniza date valoroase acestor țări care au decis – din diferite motive – să aștepte mai multe informații despre vaccin, eficacitatea acestuia și efecte secundare înainte de a-l lansa către populațiile vulnerabile și publicul larg.

Ministrul Sănătății din Australia,  Greg Hunt, a declarat joi că este mândru că face parte din acest grup al „celor mai de succes țări din lume în gestionarea Covid-19 și că nu va fi presat să grăbească vaccinarea populației.

Vaccinarea Covid, întârziată

Un factor important al vaccinării accelerate în unele țări este gravitatea situațiilor cu care se confruntă. SUA au înregistrat miercuri un record de 3.900 de decese provocate de coronavirus, numărul crescând în aproape fiecare stat. Joi, numărul morților din Marea Britanie a crescut cu 1.162, cea de-a doua cea mai mare creștere de la începutul pandemiei. Urgența vaccinării în acestee țări este de înțeles.

Prin comparație, majoritatea statelor și teritoriilor australiene nu au avut cazuri locale de virus de luni de zile, în timp ce nu a existat nicio transmitere comunitară în Noua Zeelandă din 18 noiembrie.

Prof. Jennifer Martin, medic în Australia și membru al comitetului consultativ farmacologic și terapeutic al Pharmac, singurul cumpărător de produse farmaceutice din Noua Zeelandă, a declarat pentru The Guardian:

„Motivul pentru care este un proces de aprobare atât de îndelungat în Australia și Noua Zeelandă se datorează faptului că există o mulțime de verificări și reexaminări ale statisticilor. Dacă vom comite o eroare, aceasta va deveni o eroare pe scară largă.

Nu este un lucru neobișnuit ca autoritatățile de reglementare să se uite la date și să spună: totul pare în regulă, în ceea ce privește modul în care funcționează vaccinul la cetățenii europeni, dar suntem destul de îngrijorați de modul în care ar putea afecta populația asiatică.

De ce ai pune oamenii în pericol când, dacă aștepți puțin mai mult, poți obține mai multe informații?’ ”

Autoritățile de reglementare află informații deja de la cei care au fost vaccinați. Miercuri, Centrul SUA pentru Controlul și Prevenția Bolilor au publicat date despre reacțiile alergice la vaccinul ARNm Pfizer / BioNTech observate în SUA între 14 și 23 decembrie.

Aceste date se vor dovedi utile unor țări precum Coreea de Sud, care au comandat suficiente doze de vaccin pentru a vaccina toate cele 52 de milioane de locuitori, dar întârzie vaccinarea în masă în timp ce observă posibile efecte secundare în alte părți. Între timp, ministerul sănătății din Noua Zeelandă a declarat că autoritățile de reglementare așteaptă să „ia în considerare evaluările autorităților de reglementare de încredere, cum ar fi cele din Australia, Marea Britanie, Europa, Canada și SUA”.

„Acești oameni ne ajută”

Un expert în boli infecțioase și vaccinuri de la Universitatea din Sydney, Prof. Robert Booy, a declarat că vaccinul ARNm Pfizer / BioNtech, care se eliberează mai întâi în multe țări, are „cinci avantaje incredibile” față de alte tipuri de vaccinuri.

„Vaccinurile cu ARNm pot fi dezvoltate rapid, sunt ieftine, sunt eficiente, par sigure și le puteți ajusta punând un antigen ușor diferit dacă virusul își schimbă tulpina”, a spus el. „Dar îngrijorarea generală este că nu am mai folosit acest tip de vaccin până acum, așa că trebuie să facem tot posibilul să observăm dacă este bine tolerat”.

Prof. Booy a spus că a existat întotdeauna o țară care trebuie să fie prima în introducerea oricărui medicament sau dispozitiv medical și că nu s-au omis pași, cum ar fi efectuarea studiilor clinice în faza a treia. Acest lucru a însemnat că vaccinurile ar fi foarte probabil sigure, a spus el, dar unele țări, s-au văzut forțate să aleagă între decese exponențiale provocate de virus și introducerea unui vaccin înainte de a avea timp să analizeze rezultatele complete.

Chiar și Japonia, care a raportat joi un record de 2.447 de cazuri noi și a declarat stare de urgență la Tokyo, nu se grăbește să fie înceapă campania de vaccinare. Mass-media japoneză a raportat că vaccinările nu vor începe până la sfârșitul lunii februarie, primele urmând să fie făcute pe aproximativ 10.000 de lucrători din domeniul sănătății. Etapa a doua de vaccinare ar urma în martie.

Potrivit prof. Jennifer Martin, persoanele care trăiesc în acele țări care așteaptă mai multe date înainte de a aproba și distribui vaccinul ar trebui să fie recunoscătoare față de cei care care se vaccinează primii în țări precum China, SUA și Marea Britanie.

„Acești oameni ne ajută să obținem date, în același mod în care ne ajută orice pacient aflat într-un studiu clinic, iar acest lucru va aduce beneficii tuturor. Dar când vorbesc cu colegii mei din aceste locuri, cum ar fi Marea Britanie, spun că sunt atât de disperați de numărul crecut de cazuri încât  sunt incredibil de recunoscători că sunt printre primii care se vaccinează,” a completat prof. Martin

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel