Sari la conținut

Autoritățile anunță starea de alertă! Va mai fi masca obligatorie? Rafila: „Respectul faţă de ceilalţi cred că este important”

Situația epidemiologică din România pare să fi atins un stadiu echilibrat, cu un număr de infectări în continuă scădere. Acest lucru ar putea duce, treptat, la renunțarea multor restricții actuale.

Obligativitatea purtării măștii de protecție ar putea fi una dintre măsurile la care vom putea renunța. Cu toate acestea, deși masca nu va mai fi obligatorie în starea de alertă, aceasta va fi recomandată.

Starea de alertă va fi impusă numai atunci când este vizibilă încetarea transmiterii comunitare.

Masca de protecție nu va mai fi o măsură obligatorie

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat că la starea de alertă se va renunţa numai în momentul în care va înceta transmiterea comunitară a coronavirusului. El a precizat că şi după ridicarea restricţiilor purtarea măştii de protecţie va figura printre recomandări.

„Masca nu este neapărat o restricţie, este o metodă de protecţie şi chiar dacă ea din punct de vedere al obligativităţii va dispărea, sigur că în interior, în spaţii aglomerate, cel puţin pentru o perioadă de timp, probabil că vom recomanda utilizarea în continuare a măştii fără să fie o obligaţie, dar cred că respectul faţă de ceilalţi şi faţă de propria persoană, până la urmă, cred că este important, atunci când utilizăm masca”, a explicat Alexandru Rafila, potrivit RRA.

Ministrul sănătăţii continuă să facă apel la vaccinarea populaţiei, cea mai bună metodă de protecţie împotriva formelor grave ale formelor COVID.

„În România avem o acoperire vaccinală de 50% faţă de 70%-80% în alte ţări ale lumii europene. Lucrul ăsta s-a simţit, dacă vreţi, şi printr-un număr ceva mai mare de internări la ATI. Continuăm şi continuu să pledez pentru vaccinarea celor din grupurile vulnerabile, pentru că, în mod evident, vaccinarea acestor persoane cu riscuri crescute previne formele grave de boală şi decesul”, a adăugat ministrul Sănățății.

Ieri, însă numărul persoanelor care au fost la un centru de vaccinare anti-COVID a scăzut sub 5.000. Doar 691 de români de peste cinci ani au început ieri schema, în timp ce de patru ori mai multe persoane au fost să-şi facă doza booster.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.