joi, martie 4, 2021

Pauza de cafea de la mijlocul dimineții are funcții importante din punct de vedere psihologic și social la locul de muncă, după cum reiese dintr-un scurt studiu realizat de o cercetătoare de la Universitatea din Copenhaga.

Analiza, publicată în revista Symbolic Interaction, și realizată pe baza a 20 de interviuri cu funcționarii de la un centru de asistență socială din Danemarca, arată că există beneficii ale întreruperii lucrului la mijlocul dimineții pentru a bea o cafea cu colegii de muncă.

Cei 20 de participanți care au participat la studiu se ocupă de chestiuni sociale precum divorțuri, adopții, conflicte în familie, astfel că ei consideră că au de-a face cu activități stresante și care îi solicită mult. În aceste condiții, pauza de cafea era momentul cel mai potrivit și spontan pentru a elimina unele tensiuni, comenta cazuri mai complicate sau chiar pentru a scăpa de emoțiile derivate din cazurile stresante cu care se confruntau.

Cercetătoarea daneză recunoaște faptul că studiul a fost efectuat pe un grup mic și într-un anumit mediu de lucru, însă subliniază faptul că momentul pauzei de cafea nu poate fi considerat o pierdere în productivitate, ci dimpotrivă, poate avea și o importantă valoare emoțională și socială pentru companii și organizații. Există și alți autori ai unor studii similare care susțin de asemenea faptul că momentul relaxant al pauzei de cafea poate favoriza creativitatea și dezvolta relațiile la locul de muncă.

Ultimele stiri

Parteneri