Sari la conținut

Avertisment al OMS: Virusurile hepatice ucid 3.500 de oameni în fiecare zi

hepatita
Sursă foto: Getty Images
test de diagnosticare pentru hepatita b si c

Din cuprinsul articolului

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că virusurile hepatice provoacă în continuare 3.500 de decese pe zi, o cifră aflată în creştere alarmantă.

Noi date din 187 de ţări arată că numărul estimat al deceselor cauzate de hepatita virală a crescut de la 1,1 milioane în 2019 la 1,3 milioane în 2022, potrivit unui raport publicat marţi de OMS, care a solicitat acţiuni rapide în cadrul summitului mondial privind hepatita.

Acestea sunt „tendinţe alarmante”, a declarat presei Meg Doherty, directoare a Departamentului pentru HIV, hepatită şi infecţii cu transmitere sexuală (ITS) din cadrul OMS.

3.500 de persoane mor în fiecare zi

În fiecare zi, un total de 3.500 de persoane mor în întreaga lume ca urmare a unei infecţii cu hepatită: 83% din cauza hepatitei B şi 17% din cauza hepatitei C, informează AFP, potrivit Agerpres.

Estimările actualizate ale OMS indică faptul că 254 de milioane de persoane trăiau cu hepatita B şi 50 de milioane cu hepatita C în 2022.

Sursa foto: Arhiva doctorulzilei.ro

În toate regiunile lumii, doar 3% dintre persoanele care trăiesc cu infecţie cronică cu hepatita B au primit un tratament antiviral până la sfârşitul anului 2022. În ceea ce priveşte hepatita C, 20% au primit un tratament curativ. „Aceste rezultate sunt departe de obiectivele globale de a trata 80% din persoanele care trăiesc cu hepatita cronică B şi C până în 2030”, a subliniat Meg Doherty.

Cu toate acestea, cele mai recente date indică o uşoară ameliorare faţă de cifrele din 2019. Dar, „în pofida progreselor înregistrate la nivel mondial în materie de prevenire (…), numărul deceselor este în creştere deoarece prea puţine persoane cu hepatită sunt diagnosticate şi tratate”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat într-un comunicat.

În pofida disponibilităţii unor medicamente generice la preţuri accesibile pentru hepatita virală, numeroase ţări nu reuşesc să şi le procure, atrage atenţia OMS, care solicită un acces mai larg la teste şi la diagnostice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel