Sari la conținut

Avertisment de diabet – simptomul neobișnuit include un miros specific în respirație

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Halena diabetică e unul dintre simptomele diabetului zaharat

Din cuprinsul articolului

Adesea văzută ca o sursă de nesiguranță pentru mulți sau ca un semn de igienă personală proastă, există o legătură între respirația urât mirositoare și diabet. Cercetările au descoperit anterior că există două aspecte ale respirației urât mirositoare care ar putea contribui la diabet: boala parodontală și nivelurile ridicate de cetone în sânge.

Bolile parodontale, cum ar fi gingivita, sunt afecțiuni inflamatorii care pot ataca dinții și oasele, iar inflamația este cunoscută pentru că afectează metabolismul, agravând astfel simptomele diabetului existent. Un studiu din 2013, publicat în Journal of Dental and Medical Sciences, a constatat că o treime dintre pacienții cu diabet aveau, de asemenea, un anumit tip de boală parodontală.

Celălalt indiciu posibil este un nivel ridicat de cetone în sânge, care poate duce la cetoacidoză diabetică (DKA). DKA poate fi foarte periculoasă și constă în producerea unui nivel ridicat de cetone, cum ar fi acetona, care este o substanță chimică ce se găsește în lacurile de unghii și care poate face ca respirația să miroasă a lac de unghii.

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Miros dulce și fructat în respirație

DKA este cel mai des întâlnită la pacienții cu diabet de tip unu, ale căror niveluri de zahăr nu sunt ținute sub control. Alte semne ale DKA includ un miros dulce și fructat în respirație, dureri abdominale și urinări mai frecvente.

Statisticile de la Diabetes UK au arătat că ar putea exista 850.000 de persoane care trăiesc cu diabet și care nu sunt diagnosticate. Factorii cheie care afectează sănătatea fiind venitul familiei, educația, locuința, accesul la alimente sănătoase, precum și accesul la asistență medicală.

Cu toate acestea, cercetătorii țin să le reamintească oamenilor că respirația urât mirositoare în rândul pacienților cu diabet poate fi gestionată prin spălarea dinților de cel puțin două ori pe zi.

Folosirea zilnică a aței dentare, periajul sau curățarea limbii, consumul de apă și menținerea gurii umede ar ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor. De asemenea, este important să vă asigurați că dentistul dumneavoastră este la curent cu orice diagnostic de diabet.

Printre simptomele cheie ale diabetului se numără rănile care se vindecă mai greu, vederea încețoșată, pierderea în greutate fără să încerce sau mâncărimi în jurul organelor genitale. Simptomele pentru ambele tipuri de diabet sunt similare, dar aproximativ 90% din cazurile de diabet sunt de tip doi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel