Sari la conținut

Avertisment de ultimă oră: medicamentul care prezintă un risc crescut de psihoză și manie

Sursă foto: Arhiva Doctorul Zilei
Semne și simptome tulburare bipolară

Din cuprinsul articolului

Adderall este un tratament eficient pentru tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), dar creșterea bruscă a numărului de rețete în SUA în ultimele două decenii a stârnit îngrijorarea cercetătorilor cu privire la efectele secundare rare, dar grave.

Într-un nou studiu impresionant publicat joi, o echipă condusă de psihiatrul Lauren Moran de la Mass General Brigham din Boston a constatat că persoanele care iau doze mari de stimulent se confruntă cu un risc de peste cinci ori mai mare de a dezvolta psihoză sau manie, notează France24.

Printre factorii cheie se numără lipsa unor orientări privind dozajul superior și creșterea notabilă a numărului de adulți tineri care utilizează medicamentul de la pandemia Covid-19, determinată în mare parte de creșterea numărului de furnizori de telemedicină.

Moran a declarat pentru AFP că interesul său a crescut din timpul petrecut la o unitate spitalicească de spitalizare care trata studenți din zona metropolitană a orașului Boston.

„Vedeam o mulțime de oameni care veneau la noi fără prea multe antecedente psihiatrice, dezvoltând primul episod de psihoză sau manie în contextul utilizării stimulentelor prescrise”, a spus ea.

Episoade de psihoză sau manie

Sursă foto: Getty Images

Când Food and Drug Administration a devenit conștientă de astfel de cazuri în anii 2000, a adăugat un avertisment pe eticheta medicamentului – dar au fost efectuate relativ puține cercetări pentru a cuantifica ratele efectelor secundare sau modul în care acestea au legătură cu nivelul dozei.

Pentru investigația lor, Moran și colegii lor au revizuit dosarele electronice de sănătate ale persoanelor cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani admise la spitalele Mass General Brigham între 2005 și 2019. Aceasta este vârsta tipică de debut pentru psihoză sau pierderea contactului cu realitatea.

Cercetătorii au identificat 1.374 de persoane care se confruntau cu primul episod de psihoză sau manie – o stare perturbatoare caracterizată prin energie ridicată, comportament neregulat – și i-au comparat cu 2.748 de pacienți de control care au fost spitalizați pentru alte afecțiuni psihiatrice.

Analizând utilizarea Adderall în cursul lunii anterioare și ajustând alte variabile, cum ar fi consumul de substanțe, aceștia au putut determina în mod specific impactul stimulentelor.

Ei au constatat că cei care au luat Adderall au fost de 2,68 ori mai susceptibili de a fi spitalizați cu psihoză sau manie în comparație cu cei care nu au fost – și acest lucru a crescut la 5,28 ori mai probabil la doze mai mari de 40 miligrame și peste.

O analiză separată nu a constatat niciun risc crescut cu Ritalin, un alt stimulent prescris pentru ADHD. Moran a sugerat că acest lucru s-ar putea datora diferențelor esențiale în modul de acțiune al celor două medicamente.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel