miercuri, martie 29, 2023

Cancerul curmă milioane de vieți în fiecare an, dar dovezile crescânde sugerează că există pași pe care îi puteți lua pentru a vă modifica riscul. Conform unei revizuiri sistematice a literaturii de specialitate, un tip de băutură caldă a fost asociat în mod constant cu dezvoltarea cancerului esofagian – sunteți în pericol?

Cancerul este o cauză principală de deces în lume, iar statisticile generează un sentiment de descurajare. Cu toate acestea pot fi luate măsuri pentru a vă modifica riscul. Dovezile tot mai mari sugerează că băuturile fierbinți pot crește riscul de cancer esofagian, care se găsește oriunde în esofag, numit uneori esofag sau țeavă alimentară.

Te-ar mai interesa: „Vom fi asemenea lui Dumnezeu!” Futurolog, predicț...

Aceasta este concluzia unei revizuiri ample în literatura de specialitate pe acest subiect publicată în Jurnalul Internațional de Cancer.

„Cafeaua, ceaiul și maté-ul [o băutură asemănătoare ceaiului, populară în multe țări din America de Sud] pot provoca cancer esofagian prin leziuni termice ale mucoasei esofagiene”, au scris cercetătorii studiului.

Mucoasa este căptușeala interioară a esofagului.

„ Riscul de cancer esofagian atribuit leziunilor termice ar putea fi mare în populațiile în care aceste băuturi sunt consumate în mod obișnuit”, au postulat cercetătorii.

Te-ar mai interesa: ALERTĂ la nivel european! Substanțe cu potențial C...

În plus, aceste băuturi pot cauza sau preveni cancerul esofagian prin constituenții lor chimici.

Cercetătorii au analizat un număr mare de studii epidemiologice care au investigat asocierea băuturilor la temperaturi ridicate sau a alimentelor calde cu riscul de cancer esofagian.

Pe lângă efectuarea unei revizuiri sistematice a acestor studii, au raportat rezultatele pentru cantitatea și temperatura de utilizare separat.

Te-ar mai interesa: Cum putem face față alergiilor sezoniere și care s...

Căutând în PubMed și ISI, cercetătorii au găsit 59 de studii eligibile.

Pentru cafea și ceai, cercetătorii au găsit puține dovezi pentru o asociere între cantitatea de utilizare și riscul de cancer esofagian; cu toate acestea, majoritatea studiilor au arătat un risc crescut de cancer esofagian asociat cu o temperatură mai mare de băut, ceea ce a fost semnificativ statistic în majoritatea dintre ele.

Te-ar mai interesa: CAZ IREAL la Maternitatea din Botoșani. La doar 19...

Pentru consumul de mate, numărul de studii a fost limitat, dar au arătat în mod constant că riscul de cancer esofagian a crescut atât cu cantitatea consumată, cât și cu temperatura, iar acești doi au fost factori de risc independenți.

Pentru alte alimente și băuturi calde, peste jumătate dintre studii au arătat riscuri crescute semnificative statistic de cancer esofagian asociate cu o temperatură mai mare de aport.

Te-ar mai interesa: OMS revizuiește recomandările de vaccinare împotri...

„În general, rezultatele disponibile sugerează cu tărie că consumul de băuturi la temperatură înaltă crește riscul de CE [cancer esofagian]”, au concluzionat cercetătorii.

Alte studii au confirmat această asociere.

Într-un studiu din 2020 publicat în Jurnalul European de Prevenire a Cancerului, consumul de ceai foarte fierbinte (65°C sau mai mult) a fost asociat în mod semnificativ cu riscul crescut de cancer esofagian.

Consumul de ceai negru, indiferent de frecvența, intensitatea și cantitatea de frunze de ceai, a fost de asemenea asociat semnificativ cu un risc mai mare.

Alți factori de risc ai cancerului esofagian includ:

  • Vârsta peste 75 de ani – nu este foarte comun la persoanele sub 45 de ani
  • Sex masculin
  • anumite afecțiuni medicale, cum ar fi reflux acid sever pe termen lung sau boala de reflux gastro-esofagian sau o afecțiune numită esofag Barrett.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private