joi, septembrie 29, 2022

Domnul doctor Adrian Straiu – Cercel atrage atenția asupra suplimentelor alimentelor și a efectelor nocive pe care acestea le au asupra organismului. Din păcate, de cele mai multe ba chiar interferează cu o terapie de care pacientul are nevoie atunci când ajunge la spital.

Suplimentele alimentare fac mai mult rău

„Mă uit la televizor şi văd că e plin de reclame de suplimente alimentare, care mai de care mai năstruşnice, poate ar trebui să avem o atitudine faţă de aceste suplimente alimentare (…). De multe ori fac rău şi fac interacţiuni medicamentoase cu terapia pe care o aplicăm pacienţilor noştri (…).

Te-ar mai interesa: Soțiile sâcâitoare îmbunătățesc sănătatea soților ...

Poate ar fi un subiect de dezbătut şi de luat în consideraţie, să legiferăm cumva această problemă”, a afirmat Streinu-Cercel.

Colectarea medicamentelor

O altă problemă pe care profesorul doctor a sesizat-o în rândul oamenilor constă în colectarea medicamentelor. Majoritatea aruncă pastilele expirate la gunoi.

„Eu aş face campanii de colectare a medicamentelor expirate de la casele oamenilor. Oamenii nu ştiu ce să facă cu ele şi le aruncă la gunoi.

Aş da şi un bonus, aş da vitamina C, are gust bun şi îl pişcă puţin la limbă şi atunci să facem o chestie în aşa fel încât să-i motivăm să-şi adune (medicamentele expirate – n.r.).

Te-ar mai interesa: Mustul, elixirul tinereții, bun pentru creier, ini...

Dacă vă veţi duce la dulăpiorul din baie din fiecare apartament, unde se ţin medicamentele în mod necorespunzător, o să găsim numai medicamente expirate şi majoritatea sunt antibiotice, pe care la un moment dat le iau, evident, cu efectele secundare neplăcute”, a mai spus Adrian Streinu-Cercel.

În replică, Diana Păun, consilier prezidenţial, s-a referit la un concurs desfăşurat recent la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, în cadrul căruia studenţii de la Farmacie au realizat un proiect prin care se rezolvă problema medicamentelor expirate, iniţiativă pe care oficialul din Administraţia Prezidenţială a catalogat-o drept „salutară”.

Te-ar mai interesa: A murit Alexandru Arșinel, la 83 de ani! „Zilele î...

În ceea ce priveşte suplimentele alimentare, Păun a criticat legea în domeniu, care a „zăcut” ani de zile în Parlament.

„Bănuiesc că toată lumea ştie că după ce, timp de cinci ani, legea suplimentelor alimentare a zăcut în Parlament, ea fost trecută pe repede înainte şi a ajuns la promulgare acum două luni.

Domnul preşedinte a trimis-o la Curtea Constituţională, CCR a considerat că legea este constituţională şi a trebuit să fie promulgată, dar ea aduce în discuţie nenumărate probleme pe care, de altfel, le-aţi menţionat.

Te-ar mai interesa: Inovațiile medicale în tratamentul cataractei: pac...

Care este concluzia? Cred că e foarte important ca, în momentul în care legea este elaborată, să răspundă tuturor problemelor, să fie o lege de calitate, coerentă, de necombătut din punct de vedere tehnic şi bineînţeles asumarea politică aparţine Parlamentului, tocmai pentru ca să nu ne mai întâlnim cu situaţiile pe care le-aţi menţionat. Şi legea suplimentelor, legea alergiilor, legea prevenţiei, care, după ce au fost promulgate, au fost extrem de contestate de profesioniştii din sistem”, a afirmat consilierul prezidenţial, potrivt Agerpres.

Te-ar mai interesa: Dispozitivul intrauterin: Riscurile și complicații...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private