joi, mai 26, 2022

Un asteroid gigant se îndreaptă spre Pământ și duminică va fi cel mai aproape de Planeta noastră, a avertizat NASA.  Roca spațială are o lățime de aproximativ 490 de metri – mai mare decât Empire State Building din New York, care are aproximativ 440 de metri înălțime – și a fost clasificată drept „asteroid potențial periculos.” 

Pentru comparație, cercetătorii au estimat că meteoritul care a provocat evenimentul Tunguska din 1908, în estul Siberiei, scoțând din rădăcini peste 80 de milioane copaci aflați pe 2150 kilometri pătrați, ar fi putut măsura în jur de 100 până la 200 de metri în diametru, în timp ce cel care a dus la extincția  dinozaurilor avea o lățime de aproximativ 10 până la 15 km, potrivit The Independent. 

Te-ar mai interesa: 25 mai – Ziua Internațională a Copilului Dispărut....

Nu este prima dată când se apropie de Pământ

Experții NASA spun că asteroidul este comparabil ca dimensiune cu un teren de fotbal și ar putea provoca daune devastatoare dacă lovește Pământul. Totuși, oamenii de știință estimează că doar se va apropia, trecând duminică pe lângă planeta noastră la o distanță de aproximativ 4 milioane de km.

Distanța dintre Pământ și Lună, spre comparație, este de aproximativ 385.000 km.

Nu este prima dată când acest asteroid trece pe lângă Pământ. În mai 2020, roca spațială uriașă a trecut pe lângă planeta naostră la o distanță de aproximativ 2,75 milioane km. Nu este de așteptat să se întoarcă atât de aproape de Pământ până în mai 2163.

Te-ar mai interesa: A intrat în moarte cerebrală după ce a căzut cu tr...

Asteroidul trece în mod obișnuit pe lângă Pământ în timp ce orbitează în jurul Soarelui la fiecare 732 de zile, apropiindu-se de o unitate astronomică (UA) sau aproximativ 150 de milioane de km și ajungând până la 2,21 UA.

Nu este neobișnuit ca asteroizi atât de mari să treacă aproape de Pământ.

Experții calculează că asteroizii cu diametrul de aproximativ 100 m care lovesc Pământul ar putea genera o forță explozivă de 10 ori mai mare decât cea a erupției vulcanice din 14 ianuarie din Tonga.

Te-ar mai interesa: Pfizer va vinde toate medicamentele sale brevetate...

Orice asteroid de peste o anumită dimensiune care se află la aproximativ 7,5 milioane de km de Pământ este probabil să fie considerat „potențial periculos”, în funcție de traiectoria sa.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private