Sari la conținut

AVERTISMENT. NU consumați coaja acestor fructe! Este extrem de periculoasă

Citricele sunt stropite cu substanțe periculoase, de aceea experții avertizează că nu ar trebui să consumăm coaja acestor fructe. Autoritățile spun că au cerut comercianților să pună, de urgență, un afiș lângă citrice, pe care să scrie: “coaja nu este recomandată consumului uman”

Această decizie vine după ce autorităţile au anunţat că portocalele, mandarinele sau lămâile sunt stropite cu pesticide, care în cantitate mare ne pot pune sănătatea în pericol.

Ministrul Agriculturii a dispus intensificarea controalelor în pieţe, supermarketuri şi la toate punctele de desfacere a citricelor.

Coaja nu este recomandată consumului uman”.

Avertismentul este scris negru pe alb pe o etichetă mică a unei cutii cu portocale şi lamai care se vând vrac. Scrie de asemenea ca fructele au fost stropite cu fungicidul ima zalil. Consumatorul trebuie să caute bine însemnele pentru că nu sunt la vedere. Aceeaşi etichetă o găsim şi pe produsele în plasă.

THIABENDAZOL şi IMAZALIL sau E233, aşa se numeşte pesticidul folosit în agricultură pentru combatarea bolilor la citrice, dar şi pentru a putea fi transportate. Dar de pe coajă noi fie îl transferăm în miezul fructului, fie îl folosim direct în prăjituri, băuturi şi limonade.

Profesor dr. Petru Alexe, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, GalaţiExistă obligativitatea curăţării lor, este bine ca această suprafaţă să mai fie o dată spălată, igienizata. Există variante şi cu oţet, şi cu bicarbonat, şi cu apă. Pentru gospodinele care utilizau ca element, fie de decor, fie de aromatizare a unor prăjituri, e clar, recomandarea este să folosească acest procedeu cât mai puţin, până la deloc,” a declarat Profesor dr. Petru Alexe, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi pentru stirileprotv.ro

Un alt pas important, după curăţarea citricelor până să mâncăm fructul, este absolut necesar să ne spălăm pe mâini.

In laboratorul pentru controlul rezidurilor de pesticide ce aparţine Ministerului Agriculturii, şi unde de obicei se analizează fructe şi legume autohtone, au ajuns şi citrice, iar rezultatele confirma prezenţa conservantului imazalil sau E233 în mai multe probe: pomelo din China, mandarine din Grecia şi lamai din Africa de Sud. Cantităţile sunt de zece ori mai mici decât cele admise, adică de 5 miligrame la un kilogram. Acelaşi fungicid, care atacă rinichii şi ficatul ,a fost găsit şi într-o probă de pere din România.

O campanie de informare este absolut necesară: atât pentru afişarea etichetei cu avertismentul “coaja nu este recomandată consumului uman”, cât şi pentru o igienă riguroasă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel