Sari la conținut

Avertisment pentru întreaga populație. Cine sunt românii cei mai vulnerabili la COVID-19?

Avertisment pentru întreaga populație. S-a stabilit, în urma ultimului val al pandemie, cea mai afectată categorie de persoane. Conf. univ. dr. Simin Florescu a menționat că „nouă infecţie cu coronavirus loveşte în special pacienţii imuno-deprimaţi”. Acesta mai spune că „pacienţii cu diverse tipuri de neoplasme reprezintă grup major de imuno-deprimaţi” trebuiesc protejați cel mai mult fiind în grupa mare de risc.

„Dacă începem cu cancerul şi morţile de cancer versus morţile de COVID, versus ce se întâmpla dacă pacienţii de cancer se internau mai mult sau mai puţin, cred că problema este un pic supradimensionată ca severitate. Trebuie să ne gândim aşa. Această nouă infecţie cu coronavirus loveşte în special pacienţii imuno-deprimaţi. Iar pacienţii cu diverse tipuri de neoplasme reprezintă grup major de imuno-deprimaţi. Pe ei trebuie să îi protejăm cel mai mult, fiind în grupa mare de risc”, atrage medicul atenția

Punând în balanță două situații importante, temporizarea unei intervenţii pe câteva săptămâni vs. riscul de a muri foarte repede din cauza infecţiei cu noul coronavirus, doctorul Florescu a menționat că primordial este riscul de coronavirus, care este foarte mare în acest moment.

Avertisment pentru întreaga populație. Ce contează mai mult? Riscul de coronavirus este foarte mare

„Şi acum, să punem în balanţă. Ce contează mai mult? Temporizarea unei intervenţii pe câteva săptămâni versus riscul de a muri foarte repede din cauza infecţiei cu noul coronavirus? Este simplu, aparent. Riscul de coronavirus este foarte mare. Dar nici temporizarea unor intervenţii nu este de dorit. Dar cred că este o problemă exagerată până la urmă, pentru că spitalele care au fost cu desăvârşire închise pentru alte patologii sunt spitalele COVID. Şi acestea sunt spitalele de boli infecţioase şi spitalele de pneumologie. Au existat doar câteva spitale suport, puţine la număr, care să îngrijească pacienţi cu comorbidităţi ce nu puteau fi îngrjiți în aceste spitale de fază unu sau doi. Gen afecţiuni cardiace, neurologice, şi aşa mai departe”, mai spune doctorul Simin Florescu.

Medicul a adus în discuție și problema pacienţilor cronici, care după părerea dumnealui „nu au avut niciodată interdicţia de a veni la spitale”.

„Restul spitalelor nu au avut nicio clipă interdicţia de a interna pacienţi COVID-19. Numai că aveau obligaţia de a avea rezervate un număr de paturi pentru aceşti pacienţi, în eventualitatea în care vor apărea aceşti pacienţi infectaţi, fie ei şi asimptomatici. În spitalele din linia întâi, nouă ni s-a părut puţin cam prost privită această problemă. Pacienţii cronici nu au avut niciodată interdicţia de a veni la spitale. Doar că exista această precauţie ca aceşti pacienţi să nu fie infectaţi şi să nu transmită mai departe şi altor pacienţi aflaţi acolo. S-a ajuns, într-adevăr, la un ritm mai lent de internări, de acordare de îngrijiri.”, a declarat conf. dr. Simin Florescu, în exclusivitate la Academia de Sănătate.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel