Sari la conținut

Avertisment pentru toți băutorii de sucuri dietetice. A fost descoperit un nou risc grav pentru sănătate

suc
Sursa foto: Unsplash
Sucurile dietetice, pericol pentru sanatate

Un nou studiu arată că sucurile dietetice, precum cola și alte băuturi carbogazoase fără zahăr pot crește cu 10% riscul de boli fatale, cum ar fi bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale.

Milioane de oameni din întreaga lume optează pentru varianta fără zahăr a băuturilor ca fiind o „opțiune mai sănătoasă”, deoarece acestea nu au nicio calorie. Însă, oamenii de știință atrag atenția că mai puțin de o doză pe zi ar putea fi suficientă pentru a provoca daune sănătății.

Potrivit oamenii de știință de la Institutul Național de Sănătate din Franța, îndulcitorii artificiali nu ar trebui să fie considerați un înlocuitor sigur al zahărului.

„Acest studiu sugerează o asociere între un consum mai mare de îndulcitori artificiali și un risc crescut de boli de inimă”, a declarat Dr. Mathilde Touvier în British Medical Journal.

„Îndulcitorii artificiali se regăsesc în mii de mărci de alimente și băuturi din întreaga lume.

Cu toate acestea, ei rămân un subiect controversat și sunt în prezent reevaluați de către agențiile de sănătate.”

 Ce înseamnă 77,6 mg de îndulcitor artificial pe zi?

Studiul a constatat că 77,6 mg de îndulcitor artificial pe zi reprezintă media pentru un „consumator ridicat”, o cutie medie de băutură carbogazoasă dietetică conținând 140 mg.

Aceasta înseamnă că doar o jumătate de cutie pe zi poate duce la probleme de sănătate.

Aspartam, sucraloză și acesulfam de potasiu, alternative nesănătoasă

Datele colectate de la 130.000 de cetățeni francezi au arătat că o treime dintre oameni consumă în mod regulat alternative fără zahăr, care conțin aspartam, sucraloză și acesulfam de potasiu.

De asemenea, studiul a constatat că cei mai mari consumatori de îndulcitori artificiali aveau o rată cu 10% mai mare de boli de inimă decât cei mai puțin consumatori.

Aditivi alimentari, consumați zilnic de milioane de oameni

În mod alarmant, rata de accidente vasculare cerebrale la consumatorii de top a fost cu 30% mai mare decât la cei mai puțin consumatori.

„Acești aditivi alimentari, consumați zilnic de milioane de oameni, nu ar trebui să fie considerați o alternativă sănătoasă și sigură la zahăr”, a declarat Touvier.

Serviciul Național de Sănătate britanic (NHS) afirmă că toți îndulcitorii din Uniunea Europeană sunt supuși unei „evaluări riguroase a siguranței de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) înainte de a putea fi utilizați în alimente și băuturi”.

Sursă: Unsplash

Îndulcitorii artificiali pot fi consumați în siguranță și pot ajuta la prevenirea cariilor dentare, la controlul nivelului de zahăr din sânge și la reducerea aportului nostru caloric.

Tracy Parker, de la Fundația Britanică a Inimii, spune că este nevoie de mai multe cercetări privind îndulcitorii, astfel încât oamenii să fie conștienți de consecințele consumului acestora.

„Aprobarea înainte ca aceștia să poată fi adăugați în alimente este un proces riguros, astfel încât să aveți încredere că sunt siguri că pot fi consumați în siguranță”, a declarat Parker.

„Deși aceste constatări nu ar trebui să provoace îngrijorare nejustificată, este întotdeauna o idee bună să fiți precauți la cantitatea de zahăr și îndulcitori din dieta dumneavoastră.”, notează 7news.com.au.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel