Sari la conținut

Avertisment privind cancerul pancreatic: semn ciudat sub coaste pe care trebuie să-l știți

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Un program de screening folosind mostre de scaun care ar putea ajuta la depistarea cancerului pancreatic.

În timp ce simptomele comune ale cancerului pancreatic includ dureri abdominale sau scădere în greutate, pacienții cu această afecțiune au identificat o senzație ciudată de „fâlfâit”.

Medicii au avertizat asupra unui simptom ciudat sub coaste care ar putea fi un semn al cancerului pancreatic.

Recunoașterea semnelor de cancer și cunoașterea cum să le depistați devreme poate fi esențială în succesul tratamentului și al recuperării.

Cancerului pancreatic se crede că este unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer. Doar 5% dintre pacienți supraviețuiesc cinci ani sau mai mult după diagnostic, potrivit Cancer Research UK.

Deși majoritatea simptomelor sunt bine cunoscute, există un alt semn revelator de care mulți nu sunt conștienți.

Simptome neobișnuite ale cancerului pancreatic

Un simptom neobișnuit raportat de British Medical Journal (BMJ) este o senzație resimțită sub coaste. Acest lucru se datorează locației pancreasului, în spatele stomacului, unde coasta se întâlnește cu sternul.

În BMJ, au fost discutate experiențele unei paciente pe nume Rachel. Se spunea:

„Cu doi ani înainte să fie diagnosticată cu cancer pancreatic, Rachel și-a consultat medicul despre o durere sub coasta stângă, despre care a bănuit că era un mușchi dislocat după ce a ridicat niște greutăți.

Durerea a continuat să se înrăutățească și la patru luni după ce a apărut prima dată, Rachel s-a întors din nou la medicul de familie.

De data aceasta, după o altă examinare atentă care a inclus să i se asculte inima și plămânii, medicul de familie a concluzionat că ar trebui să fie trimisă la un specialist în inimă. Acest lucru nu a avut niciun efect.

Medicul de familie al lui Rachel a trimis-o apoi să vadă un specialist din spital care i-a făcut o endoscopie și o scanare, dar nu a bănuit că ar fi cancer.

El a interpretat la început imaginile ca sugerând o hernie hiatală, dar după ce a analizat rezultatele scanării a decis că pacienta avea cancer în mijlocul pancreasului și secundar în ficat”.

Potrivit Health Talk, alte persoane cu această afecțiune, au raportat o senzație de fluturare, în timp ce în altă parte a fost raportată o senzație de pulsație sub coastă.

Un număr mic de cancere pancreatice sunt cunoscute sub numele de cancere cu celule insulare. Acestea declanșează o supraproducție de insulină care scade nivelul zahărului din sânge. Potrivit Pancreas Foundation, acest lucru poate duce la frisoane, diaree și spasme musculare.

Potrivit clinicii Mayo, alte simptome mai frecvente ale cancerului pancreatic sunt „durerile abdominale care iradiază spre spate, pierderea poftei de mâncare sau pierderea neintenționată în greutate”.

Unul dintre motivele pentru care cancerul pancreatic poate fi atât de periculos este că nu există două cazuri identice genetic.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.