miercuri, mai 31, 2023

SUPLIMENTELE și vitaminele fac parte din rutina zilnică a multor români, dar un expert a avertizat că ele „duc potențial la afectarea ficatului”.

Un expert a avertizat că suplimentele și vitaminele ar putea avea efecte secundare negative grave. Jo Cunningham BSc (Hons) RD, FCCA este directorul clinic al Clinicii de sănătate intestinală, fondată de Megan Rossi.

„Este important să rețineți că suplimentele cu doze mari pot interacționa cu medicamentele sau pot duce la leziuni hepatice.

Te-ar mai interesa: Medic celebru, despre cel mai toxic produs pe care...

Amintiți-vă că „natural” nu înseamnă automat „sigur”, așa că, dacă sunteți interesat să luați un supliment, discutați mai întâi cu un profesionist calificat pentru a vă asigura că suplimentul, precum și doza, sunt adecvate pentru dvs. .”

Chiar și ceaiurile din plante și suplimentele pot provoca leziuni ale ficatului și chiar insuficiență hepatică.

Suplimentele alimentare pe bază de plante au reprezentat aproximativ nouă la sută din cazuri din 2004 până în 2008, conform rețelei de leziuni ale ficatului induse de medicamente.

O serie de suplimente din plante pot prezenta un risc pentru ficat.

Te-ar mai interesa: Ciucă și Ciolacu au bătut palma cu sindicaliştii d...

LiverTox este o resursă care oferă informații despre sute de medicamente care dăunează ficatului.

Printre cele mai periculoase se numără produsele pentru culturism și suplimentele de slăbit, care au fost legate de icter – în special la bărbați.

Extractul de ceai verde poate dăuna și ficatului.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un regim de supliment.

Te-ar mai interesa: Bucureştenii pot primi 4.000 de lei pentru a se te...

S-ar putea să nu fie potrivite pentru tine, mai ales dacă iei unele medicamente.

Afectarea ficatului nu este singurul efect secundar negativ cauzat de suplimente și vitamine.

Când Jo a fost întrebată dacă suplimentele pot cauza probleme, inclusiv creșterea în greutate, dureri de cap, greață, constipație sau alte efecte secundare, ea a spus: „Absolut”.

Expertul a continuat: „Este ușor să iei o pastilă crezând că este doar o vitamină sau un mineral, dar mai mult nu este întotdeauna mai bun”.

Te-ar mai interesa: Dr. Alina Tănase: Cancerele de sânge se vindecă. F...

Expertul a sfătuit prudență cu dozele, în special.

Jo a subliniat: „Dacă luați micronutrienți, verificați întotdeauna doza zilnică recomandată (DZR) și nu treceți peste aceasta.

Dozele mari de minerale și vitamine solubile în grăsimi se pot acumula în sistem, ceea ce duce la toxicitate.

Adesea, dozele sunt farmaceutice, mai degrabă decât nutriționale, ceea ce înseamnă că doza pe care o luați este mult mai mare decât ați putea obține în mod natural din alimente.

Te-ar mai interesa: 10 efecte adverse mai puţin cunoscute ale unui fru...

Adesea suplimentele sunt recomandate cu intenții bune – dar prea adesea acel sfat este dat fără nicio știință care să le susțină și fără reglementări, poate fi cu adevărat riscant.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private