joi, mai 26, 2022

Avertisment privind uleiul alimentar uzat: este unul dintre cei mai mari poluatori de mediu, dar, din păcate, mulți români îl aruncă în canalizare sau chiar în natură.

Un litru de ulei alimentar uzat poluează un milion de litri de apă, ceea ce face ca, inclusiv îndepărtarea sa din stațiile de epurare, să fie costisitoare. În cazul în care este colectat, acesta poate avea, însă, valoare în industria energetică.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă cu Volodimir Zelenski? Ridurile fat...

Avertisment privind uleiul alimentar: „Substanță toxică…”

uleiul de măsline

Uleiul alimentar uzat este o substanță toxică pentru mediu, iar cel mai grav efect este poluarea apelor subterane sau de suprafață, unde reduce nivelul de oxigen și astfel distruge plantele și animalele.

Dacă este aruncat la canal, uleiul colmatează țevile sau îngreunează filtrarea în stațiile de epurare. Acest lucru  înseamnă bani aruncați pentru diverse intervenții. Dacă o localitate nu are stație de epurare – și sunt multe astfel de cazuri, uleiul ajunge tot în natură, de unde și nevoia de a-l colecta separat, însă nu există încă un program național sau local coordonat de autorități.

Te-ar mai interesa: Ce sunt adaptogenii și cum vă pot ajuta să vă îmbu...

Totuși, există soluții dacă suntem dispuși să le acceptăm, iar ghidul asociației ”Energia inteligentă” indică diverse puncte de colectare, inclusiv companii care vin să ți-l ia de acasă.

Centru de colectare al uleiului uzat alimentar

În București, spre exemplu, reprezentanții proiectului „Oli” au făcut primul centru de colectare al uleiului uzat alimentar și grăsimi uzate alimentare și pun la dispoziție vase speciale și transport gratuit. La fel și diverse alte companii.

Te-ar mai interesa: 25 mai – Ziua Internațională a Copilului Dispărut....

În țară, uleiul poate fi predat la unele benzinării Mol, iar la OMV primeşti și o cafea pentru doi litri de ulei uzat. Apoi el poate fi predat la diverse magazine mari din toată țara, cum sunt Carrefour și Auchan. În fine, există multe alte companii și campanii care pot prelua uleiul uzat și tot ceea ce trebuie să faceți este să vă informați pe internet, începând cu pagina asociației ”Energia inteligentă”, potrivit RRA.

Te-ar mai interesa: Dieta keto: 5 alimente SĂNĂTOASE care ar putea împ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private