Sari la conținut

Avertisment sumbru: Omenirea nu este pregătită pentru următoarea pandemie, avertizează experții

pandemie
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Omenirea este în continuare nepregătită pentru o posibilă nouă criză de sănătate sau pandemie, potrivit unei analize publicate luni de o organizaţie de monitorizare globală,

Semnalul de alarmă a fost tras de Consiliul de Monitorizare a Pregătirii Globale (GPMB) care a avertizat în raportul său că abilitatea omenirii de a face faţă unei potenţiale noi ameninţări pandemice rămâne inadecvată.

GPMB este o organizație care evaluează stadiul pregătirii la nivel mondial pentru pandemii şi alte urgenţe sanitare și a fost creată în 2018, ca reacţie la epidemia mortală de Ebola din Africa de Vest, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Banca Mondială.

GPMB are scopul de a analiza pregătirile efectuate la nivel mondial şi de a formula recomandări.

Omenirea nu este pregătită pentru următoarea pandemie, avertizează experții

Potrivit raportului, au fost realizate anumite progrese după declanşarea pandemiei de Covid-19. În ciuda acestui fapt, însă, unele ţări şi-au redus pregătirile ce vizează o reacţie rapidă la crize similare, iar în alte state, au fost înregistrate puţine progrese.

Organizaţia a formulat mai multe sugestii pentru a îmbunătăţi pregătirea la nivel global pentru situaţii de criză.

Astfel, potrivit raportului, țările trebuie să-şi consolideze monitorizarea pentru a putea să detecteze noile boli într-un stadiu incipient. Colectarea de date şi capacitatea analitică trebuie, de asemenea, să fie îmbunătăţite.

Ţările sărace au nevoie de sprijin financiar şi de reeşalonarea datoriilor pentru a putea să asigure resurse în acest sens.

Fosta preşedintă a Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, care este copreşedinta GPMB, a avertizat că lipsa de încredere între ţări şi între cetăţeni şi autorităţi face ca o bună pregătire pentru pandemie să devină dificilă.

„Facem apel la lideri să treacă peste aceste diviziuni şi să construiască o nouă cale bazată pe o recunoaştere comună a faptului că siguranţa noastră viitoare depinde de o reformă semnificativă şi de un angajament politic la cel mai înalt nivel faţă de pregătirea pentru situaţii de urgenţă în domeniul sănătăţii”, a declarat Kolinda Grabar-Kitarovic, citată de Agerpres.

Un fond planificat de 10 miliarde de dolari pentru prevenirea şi pregătirea pentru pandemie trebuie să fie finanţat de urgenţă, notează GPMB.

Cercetările medicale şi dezvoltarea de noi medicamente nu trebuie să fie concentrate doar în câteva ţări, aşa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei de Covid-19, iar societatea civilă trebuie să fie implicată mai mult în toate pregătirile.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel