Sari la conținut

Avertisment! TikTok conține sfaturi de nutriție înșelătoare

Este posibil ca utilizatorii TikTok să răspândească informații înșelătoare cu privire la dieta mediteraneană, un model de alimentație care este salutat ca fiind standardul de aur de către mulți profesioniști în domeniul nutriției.

Avertisment! TikTok conține sfaturi de nutriție înșelătoare

Conform unui studiu, aproximativ 20% dintre aceste videoclipuri s-au concentrat pe cultura mediteraneană în loc de sănătate, iar aproape 70% dintre aceste postări au promovat alimente care nu sunt aliniate cu această dietă specială.

„Cea mai mare problemă, în opinia mea, este confuzia consumatorilor. Dacă un pacient nu înțelege ce presupune dieta mediteraneană, va fi dificil să urmeze dieta în mod corespunzător”, a declarat Margaret Raber, DrPH, profesor asistent de nutriție pediatrică la Baylor College of Medicine și unul dintre autorii studiului, pentru Verywell într-un e-mail.

Acest model de alimentație sănătoasă include, în general, alimente pe bază de plante și minim procesate, precum fructe, legume, cereale integrale, fasole și nuci. Sursa principală de grăsimi provine din uleiul de măsline, iar dieta generală este foarte săracă în grăsimi saturate. Peștele, lactatele, păsările de curte și vinul sunt incluse cu moderație.

Deși există orientări generale, Raber a spus că nu există o „definiție larg acceptată” a dietei mediteraneene în literatura științifică. Acest lucru, combinat cu popularitatea globală a TikTok, a determinat-o pe Raber să efectueze studiul său.

Dieta mediteraneană a fost dezvoltată în anii 1940 de fiziologul Ancel Keys.  Mai exact, Keys a constatat că practicile alimentare standard ale populațiilor din Grecia și Italia ofereau beneficii pentru sănătatea inimii, ceea ce l-a determinat să dezvolte și să comercializeze „Dieta mediteraneană”.

„Desigur, nu toate alimentele consumate în țările mediteraneene și, cu siguranță, nu toate alimentele din restaurantele americane care promovează bucătăria mediteraneană fac parte din această dietă ideală. Această distincție între concepte se pierde un pic pe TikTok”, a declarat Raber.

În timpul cercetărilor sale, Raber a întâlnit o serie de postări pe TikTok care promovau mâncatul în oraș, carnea roșie și carbohidrații rafinați – recomandări care, în general, nu fac parte din dieta mediteraneană, potrivit verywellhealth.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.