vineri, septembrie 30, 2022

Românii au intrat într-o criză absolută cu pastilele de iod. Deși medicii de familie îndeamnă populația la menținerea calmului, anunțul lansat de Ministrul Sănătății a produs efectul invers.

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, le-a recomandat românilor să meargă să ridice cât mai repede cu putință pastilele cu iodură de potasiu din magazine.

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat că iodura de potasiu nu ne protejează de toate efectele nocive ale radiaților.

Te-ar mai interesa: Taina Spovedaniei se schimbă, după scandalul Visar...

„Nu protejează decât tiroida, o protejează doar față de Iod131 și nu o protejează față de alte substanțe radioactive. Dacă vorbim despre atac nuclear, este cu totul altceva decât incident sau accident nuclear. Așa că nu vă gândiți la iodura de potasiu ca la un fel de platoșă care ne protejează de toate radiațiile sau de toate substanțele radioactive.

Ea poate fi administrată, și este important, în primele ore, tocmai pentru a satură tiroidă, și atunci când este inhalat sau ingerat iodul radioactiv să nu poată avea aceste efecte nocive, respectiv cancer la nivelul tiroidei”, a explicat medicul la Antena 3.

Te-ar mai interesa: Prințul George, replică regală pentru un coleg car...

Motivul pentru care iodura de potasiu nu este recomandată persoanelor peste 40 de ani

”Trebuie să facem o distincție clară între incident sau accident nuclear și atac nuclear, adică bombă sau rachetă, pentru că mecanismele și radioactivitatea și soluțiile terapeutice sunt total diferite.

În primul caz vorbim de eliberarea de izotop radioactiv. Putem vorbi despre acest iod radioactiv care poate fi inhalat sau ingerat și aici poate fi utilă această profilaxie cu iodură de potasiu, tocmai pentru a înlătura efectele negative asupra tiroidei.

Te-ar mai interesa: Paracetamol în timpul sarcinii: afectează sau nu f...

Pe de altă parte, dacă vorbim despre atac nuclear, adică bombă sau rachetă, țineți minte că radiațiile sunt maxime imediat după atac. Acestea scad în primele șapte ore, iar la 72 de ore după un atac nuclear, nivelul de radiații este undeva pe la 1%.

Așa că pe partea aceea ar trebui să stați într-un subsol, să rămâneți acolo și să fiți informați de către autorități pentru că simpla izolare și contaminare întru-un astfel de adăpost reduce nivelul de expunere la radiații cu aproape 90%.

Te-ar mai interesa: Recomandările lui Arafat în cazul unui atac nuclea...

Dacă vorbim despre iodura de potasiu, ca medicație, aceasta există de pe la 1820, și este utilizată în medicină de foarte multă vreme, inclusiv pentru a trata afecțiuni dermatologice sau a contrabalansa efectele substanțele radio-farmaceutice.

”Nu se dă preventiv, nu se dă profilactic!”

Dar atenție, mare atenție, pentru că aici este marea controversă. Nu se dă preventiv, nu se dă profilactic, protejează doar tiroida, nu este un fel de platoșă împotriva radiațiilor și doar când vorbim despre iodul radioactiv.

Te-ar mai interesa: Un medic chirurg avertizează: Persoanele cu varice...

Este vorba despre riscul de a dezvolta cancer tiroidian după expunerea la iod radioactiv. Peste 40 de ani s-a constatat că acest risc nu crește, în plus pot exista afecțiuni tiroidiene nediagnosticate, necorelate, la care administrarea de iodură de potasiu poate să biciuiască evoluția acestor afecțiuni.

Iodura de potasiu să știți că este indicată la vârste foarte tinere, acolo este beneficiul maxim și imediat după un astfel de incident sau accident nuclear.

Adică începând de la 12 săptămâni de sarcină, nou născuți, sugari, copiii mici, sunt principalii beneficiari ai unor astfel de tratamente.

„Și sub 40 de ani puteți avea efecte secundare!”

La persoanele de peste 40 de ani, din punctul de vedere al producătorului, aceste medicamente nu sunt recomandate pentru că nu s-a demonstrat că există vreun risc de creștere a cancerului tiroidian.

Dar atenție că și sub 40 de ani puteți avea efecte secundare. Vorbim despre cei care pot avea alergii la iod, cei care au diverse vasculite, cei care au anumite afecțiuni dermatologice, la care administrarea de iodură de potasiu poate face foarte multe rău.

Din punctul meu de vedere, un consult cu medicul de familie sau medicul curant este esențial, iar pe varianta distribuirii eu am zis de la început că varianta de a salva și Poșta Română și a distribui prin astfel de sisteme sau a utiliza marii angajatori pentru a distribui aceste pastile de iodură de potasiu poate fi oricând o soluție”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private