Din cuprinsul articolului
Medicii atrag atenţia că uneori chiar şi alimentaţia nepotrivită ne poate pune în pericol sănătatea. De pildă, creierul ar putea fi legat de apariția anumitor forme de hipertensiune arterială, atribuite în mod tradițional rinichilor, cu efect grav asupra sănătăţii.
Recent, un studiu canadian condus de oamenii de ştiinţă de la Universitatea McGill a demonstrat că un anjmit aliment este capabil să declanșeze inflamația creierului, cu efect direct asupra tensiunii arteriale.
„Aceasta este o nouă dovadă că hipertensiunea arterială poate proveni din creier, deschizând calea pentru dezvoltarea unor tratamente ţintite”, a declarat Prager-Khoutorsky, profesor asociat în cadrul Departamentului de Fiziologie de la McGill, citat de sante.journaldesfemmes.fr.
Hipertensiunea arterială ucide anual 10 milioane de oameni
Hipertensiunea arterială afectează două treimi dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani și contribuie la 10 milioane de decese la nivel mondial în fiecare an. Adesea asimptomatică, această afecțiune crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme grave de sănătate.
„Aproximativ o treime dintre pacienți nu răspund la tratamentele convenționale, care vizează în principal vasele de sânge și rinichii”, avertizează autorii studiului, pe site-ul Universității McGill. Cercetarea acestora sugerează că și creierul ar putea juca un rol cheie în această boală, în special în cazurile rezistente la tratament.

Pentru a imita obiceiurile alimentare umane, cercetătorii au dat unor cobai de laborator să bea apă cu un conținut de sare de 2%. Această cantitate este comparabilă cu o dietă bazată pe fast-food și alimente foarte sărate, cum ar fi baconul, supa la plic cu tăiței și brânza topită.
Folosind imagistica cerebrală avansată și tehnici de laborator, oamenii de ştiinţă au observat că dieta bogată în sare a activat celulele imune într-o anumită regiune a creierului, provocând inflamație și o creștere a vasopresinei, hormonul responsabil de creșterea tensiunii arteriale.
Alimente de evitat!
Prin urmare, sarea și toate alimentele care conțin doze mari de săruri sunt cele pe care oamenii de știință le recomandă să fie evitate cu stricteţe pentru a menţine sănătatea inimii, a rinichilor și, de asemenea – și aceasta este o noutate – a creierului.
În Franța, autoritățile sanitare recomandă să nu se depășească 5 g de sare pe zi (aproximativ o linguriță), din toate sursele combinate.
Principala sursă de sare în dietă este pâinea și produsele de panificație (baghetă, pâine pentru sandvișuri, pesmet, produse de patiserie). Urmează apoi mezelurile (șuncă, cârnați, pateuri, bacon), brânzeturile, mâncărurile semi-preparate și produsele procesate (pizza, sandvișuri, supe la pachet, sosuri) și gustările (chipsuri prăjite, alune sărate etc.).
Clasificarea tensiunii arteriale:
- Normală: sub 120/80 mmHg
- Hipertensiune ușoară: 121-139/81-89 mmHg
- Hipertensiune moderată: 140-159/90-99 mmHg
- Hipertensiune severă: peste 160/100 mmHg