Sari la conținut

Avertismentul cercetătorilor: Ceaiul și cafeaua prea fierbinți pot cauza cancer de esofag

Consumator de cafea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ceaiul și cafeaua prea fierbinți pot cauza cancer de esofag, potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC). Studiile efectuate de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) au evidențiat o posibilă legătură între consumul de băuturi foarte fierbinți și riscul de cancer esofagian.

Această concluzie se bazează pe analiza unui număr semnificativ de cercetări științifice efectuate atât pe oameni, cât și pe animale.

IARC, instituția cu sediul la Lyon, care este cunoscută pentru evaluările sale asupra factorilor de risc pentru cancer, a studiat mai mult de 1.000 de studii pentru a trage această concluzie. În cadrul evaluării privind băuturile foarte fierbinți, agenția a constatat că există dovezi că consumul de lichide la temperaturi extrem de ridicate, de aproximativ 65 de grade Celsius și peste, poate avea efecte potențial cancerigene.

Deși aceste descoperiri sunt rezultatul experimentelor realizate pe animale, în special pe șoareci și șobolani, ele indică faptul că expunerea la lichide foarte fierbinți ar putea contribui la dezvoltarea de tumori esofagiene. Este important să subliniem că aceste rezultate sunt observații preliminare și necesită mai multe cercetări pentru a fi complet înțelese și validate.

Nu consumați băuturi sau alimente foarte fierbinți

Cancerul la gât sau cancerul de esofag este a opta cea mai comună formă de cancer la nivel mondial și una dintre principalele forme de deces prin cancer, cu peste 400.000 de decese înregistrate anual. În afară de băuturile foarte fierbinți, există și alți factori de risc pentru cancerul de esofag:

  • Fumatul sau altă utilizare a tutunului,
  • Consumul intens de alcool,
  • Boala de reflux gastroesofagian (GERD), în care conținutul și acidul din stomac revin în esofag,
  • Esofagul Barrett, o afecțiune care afectează partea inferioară a esofagului și poate duce la cancer esofagian. Esofagul Barrett poate fi cauzat de reflux. În timp, acidul stomacal din esofag poate provoca modificări ale celulelor care cresc riscul de adenocarcinom.

Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a menționat că evaluarea privind băuturile fierbinți a fost realizată pe dovezi limitate pe oameni și animale, fiind necesare mai multe cercetări în acest sens. El i-a îndemnat pe consumatori să fie prudenți, să lase băuturile fierbinți să se mai răcească, transmițând totodată că sfatul OMS este să nu se consume mâncăruri sau băuturi atunci când acestea au temperaturi foarte ridicate.

Legătura dintre consumul de băuturi fierbinți și riscul de cancer esofagian a fost investigată în diferite studii, iar mecanismele exacte nu sunt încă pe deplin înțelese. Cu toate acestea, există anumite ipoteze și explicații propuse în cadrul cercetărilor care încearcă să facă legătura între cele două aspecte:

  • Leziuni ale esofagului: Consumul de băuturi foarte fierbinți poate provoca leziuni termice în esofag (tubul care leagă gura de stomac). Temperaturile extrem de ridicate ale lichidelor pot deteriora țesuturile esofagiene, provocând inflamație și leziuni.
  • Iratarea esofagului: Excesul de căldură poate irita esofagul, iar această iritație cronică poate, teoretic, contribui la dezvoltarea cancerului. Acest proces ar putea favoriza modificările genetice și celulare care duc în cele din urmă la formarea tumorilor.
  • Reacții chimice: Există posibilitatea ca temperatura ridicată a lichidelor să influențeze modul în care substanțele chimice din băuturi interacționează cu țesuturile esofagiene, potențial provocând daune celulare care să contribuie la dezvoltarea cancerului.

Sfatul lui Ovidiu Bojor: așezați palma peste ceașca de cafea să verificați temperatura optimă

Feriţi-vă de prea fierbinte şi prea rece! Acesta este sfatul acad. Ovidiu Bojor. Supa, ceaiul, cafeaua, prea fierbinţi înseamnă 38 de grade, 39 de grade temperatura maximă, fiindcă la 40 de grade mor enzimele din cavitatea digestivă şi atunci suntem privaţi de aceste elemente foarte importante în  fenomenul de digestie.

„La 42 de grade, murim şi noi. Termometrul este foarte simplu. Cele două palme așezate pe castronul de ciorbă sau pe ceașca de cafea și când simțiți că nu vă mai frige puteți să ingerați”, precizează acad. Bojor.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel