luni, ianuarie 18, 2021
Tănasă Sabina

Mini-vacanța de 1 Decembrie în care mii de români au migrat spre munte, va avea repercursiuni pentru sistemul medical de sănătate și așa deja supra-aglomerat.

Președintele Klaus Iohannis le-a reamintit românilor care au plecat în mini-vacanța de 1 Decembrie că sunt zile libere care se desfășoară „în condiții speciale”  și este important să respecte măsurile de evitare a infecției cu coronavirus, pentru că „nimeni nu-și dorește să ajungă la spital”.

Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului “Victor Babeș” din București, a tras un semnal de alarmă privind un set de repercursiuni pe care minivacanța de 1 Decembrie le va avea:

“Numărul de pacienți este la fel de mare, nu prea cred că am rămas la un platou, în ultimele săptămâni sunt pacienți cu forme severe de boală care ajung la noi după o ședere cam lungă acasă sau în alte locuri.

Lucrurile stau la fel de rău ca până acum, ne așteptăm cu ocazia vacanței de 1 Decembrie să se întâmple ceva asemănător cu ce s-a întâmplat după concediile de vară.
Pe măsură ce locurile sunt aglomerate și lumea umblă mai mult, transmiterea se accelerează în loc să scadă.

Dacă fiecare dintre noi nu înțelege că trebuie să stea puțin mai altfel decât anii precedenți… nu e o plăcere pentru nimeni să stea în casă, să renunțe la excursii, ne-am dori să mergem, dar anul acesta ar trebui să ne abținem”, a explicat Simin Aysel Florescu.

Mesajul președintelui României pentru românii plecați în mini-vacanță

„Mesajul meu pentru toți românii este același: să respecte măsurile, să respecte portul măștii, distanța, igiena și dacă se distrează, s-o facă, dar să respecte cu strictețe aceste măsuri. Să evite total aglomerările, să evite apropierea fizică de persoane pe care nu le cunosc și nu știu din ce mediu vin. Cred că este o minivacanță în condiții foarte speciale. Cu cât mai bine respectăm acum aceste măsuri, cu atât mai bine vom trece peste această pandemie și cred că este lucrul pe care și-l doresc toți. Nimeni, absolut nimeni nu cred că-și dorește să ajungă la spital, nici noi nu dorim ca oamenii să ajungă la spital. Este foarte simplu: respectați măsurile care sunt în vigoare!” – a spus, duminică, președintele Klaus Iohannis, după ce a fost în vizită la DSP București.