Sari la conținut

Avertismentul dur al medicilor: „Ne paște o nouă epidemie”

Stresul, o boală comună
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Stresul cronic și depresia, legate de riscul de Alzheimer

Avertismentul dur al medicilor: „Ne paște o nouă epidemie”.

Stresul posttraumatic (PTSD) este diagnosticat atunci când o persoană este expusă unui eveniment traumatic. Este acompaniată de simptome de excitaţie crescută şi de evitare a stimulilor asociaţi cu trauma.

Diagnosticul este pozitiv dacă persoana a experimentat, a fost martoră sau a fost confruntată cu un eveniment/cu evenimente care au implicat moartea efectivă, ameninţarea cu moartea ori o vătămare serioasă sau o periclitare a integrităţii corporale proprii sau a altora.  Răspunsul persoanei a implicat o frică intensă, neputinţă sau oroare.

Avertismentul dur al medicilor: „Vom avea o epidemie de tulburare de stres post-traumatic”

Medicii sunt îngrijorați din ce în ce mai îngrijorați de sănătatea mintală pe termen lung a pacienților cu Covid. Dr. Eric Jacobsohn, medic la Health Sciences Centre, este de părere că trauma psihologică pentru acești pacienți va fi „imensă”.

„Cred că vom avea o epidemie de tulburare de stres post-traumatic (PTSD), după pandemia de coronavirus”, a spus el.

Rehman Abdulrehman, psiholog clinic, consideră că un astfel de eveniment traumatic ar putea fi chiar Covid.

„Ar exista o serie de simptome care ar apărea ca urmare a acestui fapt, care sunt legate de dispoziție și anxietate. Rezultatul acestei amenințări poate provoca o mare suferință atunci când vine vorba de boli mintale”, a spus Abdulrehman, potrivit ctnews.ca.

În timp ce trauma provoacă PTSD, și schimbarea stilului de viață pentru pacienții cu COVID poate afecta la fel de mult.

„În cazul Covid, nu a existat nicio ocazie de a avea vreo pre-reabilitare. Niciun fel de informații, nici un sentiment de așteptare a ceea ce se va întâmpla. Știți, diagnosticul tinde să se curbeze foarte repede, reacțiile sunt foarte rapide. Pacienții cu Covid nu au avut ocazia să știe la ce să se aștepte și să-și facă planuri. Viața lor s-a modificat considerabil”, a spus Rehman Abdulrehman.

Și nu doar pacienții suferă, dar și personalul medical este afectat, de asemenea.

Deoarece sistemul de îngrijire a sănătății a fost atât de copleșit, personalul medical nu a putu să aibă capacitatea de a ajuta toți pacienții și au pierdut din sentimentul de control.

„Atunci când vezi cum se destramă lucrurile în sistemul de îngrijire a sănătății și când vezi cum oamenii mor nu este cu siguranță un lucru ușor. Și acest lucru are cu siguranță un impact asupra viziunii oamenilor asupra vieții și le poate schimba viziunea generală asupra lumii.”

Abdulrehman a mai spus că i-ar plăcea să aibă un sistem mai larg de îngrijire a sănătății care să abordeze sănătatea mintală și să poată oferi servicii celor care au nevoie de el mai repede.

Stresul posttraumatic. Simptome

Evenimentul traumatic este reexperimentat persistent într-unul sau mai multe din următoarele moduri:

  1. amintiri detresante sau recurente şi intrusive ale evenimentului, incluzând gânduri, imagini sau percepţii;
  2. vise detresante recurente ale evenimentului;
  3. acţiune şi simţire, ca şi cum evenimentul traumatic ar fi fost recurent (include sentimentul retrăirii experienţei, iluzii, halucinaţii şi episoade disociative de flashback, inclusiv cele care survin la trezirea din somn);
  4. detresă psihologică intensă la expunerea la stimuli interni sau externi care simbolizează sau seamănă cu un aspect al evenimentului traumatic;
  5. reactivitate fiziologică la expunerea la stimuli interni sau externi care simbolizează sau seamănă cu un aspect al evenimentului traumatic.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel