Sari la conținut

Avertismentul experților: Cea mai mortală boală infecțioasă din lume. A depăști Covid-19 la numărul de decese

Emfizemul e o afecțiune pulmonară cronică.
Sursă foto: pixabay
În cazurile severe, corticosteroizii pot fi utilizați pentru a reduce inflamația pulmonară.

Cea mai mortală boală infecțioasă din lume, în acest moment a depășit Covid-19 la numărul de victime. Este vorba de tuberculoză, iar experții avertizează că reprezintă o amenințare pentru Marea Britanie, scrie Mirror.co.uk.

În Africa este în curs de desfășurare cel mai mare studiu clinic făcut vreodată pentru tuberculoză. Profesorul britanic Robert Wilkinson a făcut un apel la nivel global pentru găsirea unui vaccin unic. De asemenea, apelul profesorului a fost făcut către instituțiile de cercetare din SUA, India, Vietnam, Indonezia, Madagascar și Coasta de Fildeș.

În prezent, medicația durează cel puțin șase luni, iar dacă tratamentul este oprit devreme, tuberculoza poate reveni într-o formă mult mai mortală, rezistentă la medicamente.

Aproape o treime dintre pacienți mor

Marea Britanie a încetat să ofere vaccinul BCG împotriva tuberculozei tuturor copiilor în 2005, vizând în schimb numai copiii care ar putea călători în țările grav afectate. Cu toate acestea, imunitatea nu durează peste anii adolescenței.

Profesorul Wilkinson, de la Institutul Francis Crick din Londra a spus: „Este inevitabil că tuberculoza va fi din nou cea mai mortală boală infecțioasă din lume. Proporția tuberculozei rezistente crește treptat peste tot și aceasta este o problemă și în Europa”.

Cazurile de tuberculoză din Anglia au început să crească după o scădere a numărului de cazuri timp de 10 ani.

Aproape o treime dintre pacienții care prind această formă mutantă mor.

România, pe locul 1 în UE la numărul cazurilor de tuberculoză

Potrivit medicului pneumolog Gilda Popescu, scăderea numărului de cazuri TB înregistrate a fost accentuată în perioada PANDEMIEI SARS COV2, una dintre cele mai mortale din ultimii 100 de ani, când accesul la serviciile medicale s-a redus  simțitor , secundar influențând  scăderea  ratei de detecție TB cu procente variind de la 35% în 2020 la 21% in 2021.

Purtarea măștii , mobilitatea mai redusa a populației, , reducerea accesului către servicilei medicale altele decât COVID 19 , au făcut ca numărul persoanelor care s-au contaminat cu bacili TB să scadă. Mulți bolnavi prezentând forme grave au ajuns tardiv în spitale sau au prezentat forme extinse, la care  unitățile medicale s-au  aflat în imposibilitatea salvării vieții acestora.

În rapoartele elaborate de OMS se evidențiază ca  situații  similare s-au înregistrat în cele mai multe zone ale globului  în care rata mortalității a crescut, ceea ce a dus la pierderea avansului în asigurarea  controlul  TB ( la nivelul anilor 2013-2014).

”În România, creșterea  numărului de cazuri TB cu 1200 persoane în anul 2022 a fost unul normal dacă ținem cont  de scăderea accentuata a ratei de detecție. Numărul înregistrat a fost rezultatul cumulării  cazurilor  nedetectate în perioada COVID 19, perioadă nefavorabilă epidemiologic, însă nu alarmantă.

Pentru creșterea numărului de decese  cauzate de MTB, rata de detecție scăzută nu mai este însă o explicatie plauzibilă . În prezent, România  este țara Uniunii Europene cu cea mai înaltă incidență TB (locul  I) de la aderarea din anul 2007 și în prezent și pe   locul 6 în regiunea OMS Europa, atât la  populația adultă dar și la cea infantilă,” subliniază dr. Gilda Popescu, pentru Doctorul Zilei. 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel