luni, februarie 6, 2023

Cercetătorii la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați au tras un semnal de alarmă asupra peștelui din Dunăre: este mult mai periculos decât peștele marin, din cauza acumulării de metale grele.

Medicii sprijină cercetarea și chiar subliniază că aceste metale pot provoca probleme neurologice, oncologice și intoxicații grave.

O analiză realizată de către cercetătorii Universității „Dunărea de Jos” din Galați a scos la iveală faptul că peştele din Dunăre poate fi periculos pentru organismul uman, deoarece apa este foarte poluată. Potrivit specialiștilor, consumul peştelui de captură, pe termen lung, ar putea fi dăunător sănătăţii noastre, din cauza acumulării de metale grele, în special mercur.

Te-ar mai interesa: Carmen Brumă: 3 alimente care te ajută atunci când...

Cea mai mare concentraţie de metale grele, cadmiu, nichel, mercur se găsesc în fructele de mare şi peştii care sunt pescuiţi fie în Dunăre, fie în Marea Neagră. În schimb, în cazul peştilor de crescătorie, apa trece prin nişte sisteme de filtrare inclusiv biologice. Acest lucru contribuie la reducerea poluanților și a prezenței metalelor grele.

Efectele mercurului asupra organismului

„Concentrația crescută de mercur în sânge crește riscul de leziuni neurologice pe termen lung. Aceste efecte sunt mai pronunțate la copiii care sunt încă în curs de dezvoltare. Metalele grele în general, cât și microplasticul, se acumulează treptat în organismul uman, iar efectele sunt în general pe termen mediu și lung.

Te-ar mai interesa: Cel mai mare păcat, în funcție de zodie. Numerolog...

Pot apărea în timp și afecțiuni oncologice. Formele severe de intoxicație cu mercur pot necesita terapie de chelare. Acesta este procesul de îndepărtare a mercurului din organe, astfel încât organismul să îl poată elimina.

Medicamentele folosite în terapia de chelare se leagă de metalele grele din sânge și apoi sunt eliminate prin urină. Terapia de chelare poate avea la rândul ei anumite riscuri și efecte secundare, așa că este important să prevenim pe cât posibil această acumulare toxică”, a declarat pentru „Adevărul”, dr. Alexandru Nechifor.

Te-ar mai interesa: Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului 2023...

Cercetătorii gălățeni au testat 20 de persoane și au observat că mercurul din părul celor care mănâncă peşte a fost de zece ori mai mare decât limita normală.

„Am testat 20 de persoane, iar dintre aceştia trei consumă numai peşte de o bună bucată de vreme, de la un an la cinci ani. Mercurul din părul celor care mănâncă numai peşte este de zece ori mai mare decât limita normală. Toți au mers la clinici, au făcut analize de sânge, pentru că noi testăm doar părul, atât, nu şi lichidele biologice. Aceştia au mai făcut analize, dar nu au testat mercurul. Au făcut analize pe lichide biologice, în laboratoare foarte bune, şi au descoperit că au concentraţii mult peste limita normală”, a explicat dr.prof. Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” Galați.

Te-ar mai interesa: Nu neglijați aceste simptome! Pot anunța prezența ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private