Sari la conținut

Avertismentul medicilor: Aceste băuturi îți scurtează viața

Fata care bea cu paiul din pahar
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
bauturi

Potrivit Departamentului de Interne al SUA, corpul uman este format din 60% apă. Această concentrație mare de apă înseamnă că fluidele pe care le consumi sunt de mare importanță. Consumul regulat de apă poate ajuta la refacerea a ceea ce pierzi și la menținerea funcțiilor corpului care contribuie la o sănătate optimă. Apa joacă un rol în eliminarea toxinelor, repararea țesuturilor, echilibrarea substanțelor chimice și multe altele.

Dacă vrei să trăiești o viață mai lungă și mai sănătoasă, știi deja că trebuie să te uiți mai atent la ceea ce mănânci. De asemenea, trebuie să te uiți la ceea ce bei, deoarece anumite băuturi chiar îți reduc ani de viață.

De fapt, dovezile științifice arată că sucurile, băuturile zaharoase cu cafea, băuturile energizante și altele cresc semnele de îmbătrânire și nu sunt favorabile longevității.

În acest articol, discutăm ce băuturi ar trebui să eviți dacă vrei să trăiești o viață mai lungă. În plus, evitarea acestor băuturi va avea un impact pozitiv asupra sănătății tale generale!

Sucuri și sucuri dietetice

Din păcate, nu există altceva decât vești proaste în legătură cu sucurile și sucurile dietetice.

Un studiu, de exemplu, a constatat că consumul oricărui tip de băutură răcoritoare contribuie la moartea timpurie. Asta înseamnă că consumul de suc vă scurtează durata de viață!

Acest studiu a analizat date de la aproape o jumătate de milion de oameni cu o vârstă medie de 50 de ani. Rezultatele au arătat că, indiferent de băuturile răcoritoare pe care le-au băut, fie că sunt bauturi dietetice sau dulci, acestea au scurtat durata de viață.

Sucurile dietetice conțin îndulcitori artificiali care pot afecta chimia creierului, metabolismul lent și pot provoca stare de foame. În plus, aceste băuturi nu sunt benefice pentru microbiomul tău intestinal.

Creme de cafea cu zahăr

Omul obișnuit nu își ia cafeaua neagră, iar asta pune mai multe probleme. O ceașcă ocazională de cafea neagră poate avea mai multe beneficii pentru sănătate, dar adăugarea de creme cu zahăr și alte produse lactate este locul în care încep problemele.

Cremele de cafea tind să conțină grăsimi nesănătoase, zaharuri adăugate și ingrediente procesate.

O lingură de cremă de cafea obișnuită tinde să conțină cinci grame de zaharuri adăugate și 1,5 grame de grăsime. Majoritatea oamenilor nu adaugă totuși doar o lingură și adesea beau mai mult de o ceașcă de cafea cu acele creme.

Consumul excesiv de zahăr crește riscul de boli de inimă, cancer și diabet de tip 2, toate acestea scurtând speranța de viață.

Ceaiuri îndulcite

O ceașcă de ceai, în special ceaiul din plante sau ceaiul verde, prezintă nenumărate beneficii pentru sănătate care îmbunătățesc sănătatea generală.

Ceaiurile îndulcite sunt o cu totul altă poveste, fiind încărcate cu îndulcitori artificiali, care vă pot afecta negativ speranța de viață.

Un studiu a concluzionat că băuturile îndulcite artificial cresc riscul de deces prematur, pe lângă alte probleme de sănătate.

Mulți oficiali din domeniul sănătății spun că nu trebuie să bei niciodată ceaiuri îndulcite, mai ales cele care vin în sticle sau din dozatoarele de băuturi. Adesea, una dintre aceste sticle conține 25 sau mai multe grame de zahăr, ceea ce le face lipsite de nutrienți.

Alcool

În primul rând, alcoolul este o toxină care poate deteriora aproape fiecare celulă din organism.

Organismul poate procesa puțin alcool și îl poate elimina din sistem, dar utilizarea pe termen lung și consumul în exces contribuie la boli hepatice, cancer, tulburări cognitive și boli de inimă.

Consumul mult de alcool slăbește, de asemenea, funcția imunitară, crescând riscul de demență și probleme cognitive.

În plus, aproximativ unul din 10 decese în rândul adulților de vârstă activă este rezultatul consumului excesiv de alcool.

Toate acestea înseamnă că alcoolul este o băutură care îți reduce ani de zile din viață, așa că optează pentru băuturi mai sănătoase sau reduce-ți consumul dacă decideți să beți.

Suc de fructe

Surprinzător, nu? Ei bine, nu chiar dacă inspectați în mod regulat etichetele nutriționale ale diferitelor recipiente pentru suc de fructe.

Sucurile de fructe sunt aproape la fel de dăunătoare ca ceaiurile sau sucurile îndulcite, ceea ce înseamnă că sunt la fel de dăunătoare sănătății tale.

Un studiu a constatat că consumul de mai mult de opt uncii de suc de fructe îmbuteliat crește șansele de boli coronariene și obezitate. Ambele afecțiuni de sănătate cresc riscul de deces prematur cu 42%.

Dacă doriți să beți suc de fructe, sucul de fructe presat la rece sau de casă este o opțiune mai bună. O opțiune și mai bună este să mănânci fructe întregi, pentru că atunci obții vitamine, minerale, antioxidanți și fibre.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel