Sari la conținut

Avertismentul medicilor: băutura calda savurată de miliarde de oameni provoacă îngroșarea sângelui și cheaguri de sânge

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

BĂUTURA poate stimula coagularea prin deshidratare, a avertizat doctorul Monika Wassermann, medic primar la Boutiquetoyou.com. Procesul dăunător poate afecta diferite zone ale corpului.

Cheagurile de sânge pot fi periculoase dacă se formează fără un motiv întemeiat. Deciziile proaste privind stilul de viață promovează formarea de cheaguri de sânge, dar nu este întotdeauna clar ce se înțelege prin „nesănătos”. De exemplu, consumul de cofeină – o substanță chimică naturală care se găsește în cafea și băuturile energizante – poate avea rezultate nefavorabile.

„Băuturile cu cofeină pot deshidrata organismul, ducând la un sânge mai gros, care poate crește riscul de coagulare”, a avertizat doctorul Monika Wassermann, medic primar la Boutiquetoyou.com.

După cum a explicat doctorul, „deshidratarea influențează componentele sanguine, ceea ce duce la un sânge mai gros și mai lipicios, care circulă lent”.

Doctorul Wassermann a adăugat: „Efectul este în principal în zona pelviană, picioare, coapse și brațe”.

Cercetările susțin afirmațiile doctorului. Un studiu publicat în revista Medicine & Science in Sports & Exercise a constatat că consumul de cofeină în timpul unui antrenament de mare intensitate poate crește factorul de coagulare din sânge, făcându-l mai probabil să formeze cheaguri.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 48 de bărbați, cu o vârstă medie de 23 de ani și un indice de masă corporală normal.

Participanții au finalizat două sesiuni, la o săptămână, pe cicluri de exerciții care au crescut treptat în viteză până la epuizarea participanților, făcându-l un antrenament de mare intensitate.

Li s-a administrat în prealabil fie un placebo fără cofeină, fie o băutură cu cofeină, iar sângele le-a fost extras înainte și după, împreună cu raportarea semnelor vitale.

Ei au descoperit că cofeina a crescut semnificativ factorul de coagulare în timpul exercițiilor fizice, ceea ce înseamnă că participanții care au consumat băuturi cu cofeină au avut un factor de risc mai mare când vine vorba de ceea ce cauzează cheaguri de sânge.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți cu totul la cofeină. „Pentru majoritatea oamenilor, cofeina este sigură, la fel și exercițiile fizice”, a declarat Paul Nagelkirk, PhD, directorul Laboratorului Integrativ de Fiziologie a Exercițiului de la Ball State University, pentru Runner’s World în 2019.

„Adulții sănătoși care se bucură în prezent de beneficiile cofeinei ca rutină pre-antrenament sau pre-competiție au puține motive să-și facă griji cu privire la potențialul de coagulare a sângelui”, a adăugat el.

Cu toate acestea, studiul sugerează că cei cu markeri cardiovasculari slabi, cum ar fi hipertensiune arterială, colesterol ridicat sau antecedente de fumat, ar putea dori să evite cofeina în jurul antrenamentului lor.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, dovezi ale contrariului.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel