Sari la conținut

Avertismentul medicilor: Fără sucuri și băuturi energizante pentru copii! Să bea apă și nimic altceva

energizante
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Minorii nu vor mai putea cumpăra băuturi energizante

Pe 20 februarie, a fost adoptat proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin care se interzice vânzarea de astfel de băuturi către minori, de plenul Camerei Deputaţilor.

Proiectul introduce amenzi pentru operatorii economici care încalcă aceste prevederi de până la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei. În cazul repetării contravenţiilor prevăzute de proiect, se dispune, de asemenea, măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.

Băuturi energizante sunt băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Dr. Mihaela Bărgrădean: Copii trebuie să bea apă și nimic altceva

Despre efectele nocive ale consumului de băuturi energizante asupra organsimului tinerilor a vorbit pe larg profesor universitar dr. Mihaela Bălgrădean, medic primar, șef al Clinicii de nefrologie pediatrică din Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie”.

Doamna doctor a avertizat părinții că singura băutură benefică pentru copii și adolescenți este apa.

„De multe ori, părinții se orientează poate după faptul că aceste băuturi energizante conțin și vitamine. Însă lucrurile trebuie să plece total diferit, pentru că nu băutura energizantă trebuie să fie în față.

Pur și simplu trebuie să plecăm de la necesarul de vitamine pe care într-un fel fiecare sezon și fiecare perioadă a anului o necesită. În aceste condiții, este absolut contraindicat, din capul locului, eu fiind și nefrolog pediatru.

Recomand clar copiilor să bea apă și nimic altceva, pentru că tot ce înseamnă un supliment vitaminic vine să se adauge, cum spuneam anterior, în funcție de sezon, în funcție de patologie ș.a.m.d. Deci, fără discuție, aceste băuturi, aceste suplimente lichidiene trebuie să lipsească din ceea ce înseamnă dezvoltarea copilului și evoluția lui”, a declarat dr. Mihaela Bălgrădean, potrivit RADOR.

Avertismentul medicilor: Fără sucuri şi energizante la copii!

Doamna doctor pediatru a explicat că toate sucurile, inclusiv cel „obișnuite”, ar trebui să fie intrezise copiilor. Pentru că pericolul nu vine doar din excesul de energizante, ci și din consumul unor cantități moderate.

„Este, exact cum am spus anterior, contraindicat să fie administrate aceste lichide, indiferent în ce cantitate. Deci este un „nu” mare în față, pentru că noi contraindicăm și sucurile obișnuite, nu doar băuturile energizante.

Deja suntem într-o altă categorie. Și ce înseamnă orice colorant într-o sticlă, în supermarket sau în orice alte locuri de distribuție sunt contraindicate pentru copii, în afară de ceea ce este preparat în casă sau preparat. Este vorba de fresh-urile pe care noi le mai recomandăm din fructe, în funcție de sezon, altceva un copil nu are voie să bea, indiferent de vârstă, că este adolescent, că este copil de vârstă școlară sau că este preșcolar și mai mic.

Deci nu! Sunt foarte mulți care contraindică orice supliment lichidian în afara a ce v-am spus anterior. Deci fără sucuri şi fără energizante”, a explicat dr. Bălgrădean.

Băuturile energizante agresează funcţionalitatea normală a organismului

În cazul adolescenților, amestecul băuturilor energizante cu alcool are efecte extrem de periculoase. „Ca să spun un singur cuvânt: nenorocire se întâmplă”, a subliniat medicul pediatru.

„Adolescenții acaparează tot ce înseamnă acest mediu online, rețele sociale. Dacă mai vine și o băutură energizantă și mai vine și alcoolul și se discută atât de mult despre toate formele de droguri, vă dați dvs. seama ce se întâmplă, cu ceea ce noi numim dezvoltarea unui copil, dezvoltarea unui adolescent care se duce până spre vârsta de 18-19, chiar 20 de ani la băieți și care împiedică tot ce înseamnă funcționalitate normală a organelor și în primul rând a sistemului nervos.

Iar lucrurile acestea sunt extrem de importante pentru tot ce înseamnă și dezvoltare ulterioară, capacitățile lor de gândire, de concentrare ș.a.m.d. care așa cum spuneam, deși sunt deja afectate de mediul ăsta teribil în care trăiesc tinerii în ziua de azi și dacă mai venim și cu băuturile astea, vă dați seama ce se întâmplă acolo. Deci nu este nimic bun, este un dezastru, cum am și început să vă spun.

(…)  Și efectele pe termen scurt și efectele pe termen lung sunt absolut deteriorante. Pentru ceea ce noi numim dezvoltarea armonică și dezvoltarea funcțională, atât morfologică, deci ca și creștere și dezvoltare a organelor importante ale organismelor, nu sunt deloc bune.

Pentru că, în orice caz, un organism reacționează imediat la introducerea unei substanțe din exterior și își formează sau își dezvoltă o formă de metabolism care impietează ulterior dezvoltarea normală a organismului, care ea are cursul ei pentru fiecare dintre noi în parte.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel