Din cuprinsul articolului
Cancerul pulmonar este responsabil pentru aproape unul din cinci decese cauzate de cancer la nivel mondial, provocand peste 1,6 milioane de decese in fiecare an. provoaca mai multe decese decat cancerul de san, colon si cancerul de prostata la un loc, in intreaga lume. Concret, la fiecare 30 de secunde, undeva in lume, o persoana moare de cancer pulmonar.
In Europa, cancerul de plaman este al doilea cel mai intalnit tip de cancer in randul barbatilor (dupa cancerul de prostata) si al treilea cel mai intalnit in cazul femeilor (dupa cancerul de san si cel de colon si rect).
Majoritatea cazurilor de cancer de plaman sunt diagnosticate la pacientii cu varsta de peste 65 de ani si mai putin de 2% sunt mai tineri decat 45 de ani.
Profesorul universitar doctor Cristian Oancea, medic primar pneumolog şi manager al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, afirmă că unu din cinci cazuri de cancer bronho-pulmonar este provocat nu de fumat, ci de alte cauze. ”Trebuie să fim conştienţi că în fiecare oră, cel puţin, un român moare de cancer.
”Într-adevăr, 80% din cancerul bronho-pulmonar este dat de ţigară, dar 20% este dat de expunerea la biomasă, adică la ardere de cărbune sau de lemne, expunerea la radon – şi aici suntem pe locul patru în Uniunea Europeană la acest gaz inert, dar care este foarte cancerigen şi pe care nu îl simţim pentru că este incolor, inodor -, expunerea la microparticule, factori poluanţi.
Deci sunt o mulţime de factori şi la aceştia se adaugă, în ultimul timp, şi transmisia genetică. Trebuie să fim conştienţi că cel puţin în fiecare oră, un român moare de cancer”, a afirmat Cristian Oancea, joi seară, la Medika Tv.
El a explicat că în cazul femeilor creşte mortalitatea în ceea ce priveşte cancerul pulmonar, arătând că datele indică faptul că neoplasmul de sân metastazează în plămân.
”Trebuie să fim conştienţi că doar politicile de prevenţie, adică stop fumat, şi programele de screening prin computer tomograf de torace cu doze scăzute sunt singurele aspecte, în acest moment, cu care noi putem să scădem mortalitatea”, a adăugat medicul.
Riscul de cancer pulmonar este mai mare la bărbaţi, iar această situaţie reflectă în mare măsură o expunere crescută la factori cancerigeni de mediu şi de stil de viaţă, cum ar fi fumatul, a afirmat, joi, managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, care a menţionat că un studiu recent sugerează însă că şi alte aspecte joacă un rol important – poluarea şi imunitatea.
„Este evident în acest moment că riscul de cancer pulmonar este mai mare la bărbaţi, iar această situaţie reflectă în mare măsură o expunere crescută la factori cancerigeni de mediu şi de stil de viaţă, cum ar fi fumatul, deşi un studiu recent sugerează că şi alte aspecte joacă un rol important, cum ar fi poluarea şi imunitatea”, a transmis Mahler, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar.
Potrivit acesteia, există dovezi care indică un risc crescut de cancer pulmonar din cauza consumului de alcool şi cafea, de cele mai multe ori acest ultim factor de risc fiind asociat cu fumatul, dar şi date care evidenţiază rolul protector al consumului de ceai.
„Datele statistice actuale arată că o persoană din 20 va face cancer pulmonar dacă este în grupa de vârstă 65 – 84 ani, iar dacă vorbim de riscul de cancer pulmonar raportat la întreaga viaţă situaţia devine şi mai dramatică pentru că unul din 16 oameni va fi diagnosticat cu cancer pulmonar.
Datele sunt îngrijorătoare din perspectiva evoluţiei numărului de cazuri, pentru că se estimează că 21% din cauzele de deces atribuite cancerului să fie produse de cancerul bronhopulmonar atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei”, a subliniat managerul Institutului „Marius Nasta”.
Săptămâna 16-22 septembrie 2024 va fi deosebit de favorabilă pentru nativi ai horoscopului. Patru zodii…
„Mitul cinei” a fost demontat de către medicul Adrian Copcea. Este vorba despre faptul că…
Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) avertizează că ciclonul irlandez care a face…
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a convocat de urgență Centrul Național…
Pentru prevenirea aterosclerozei – îngustarea vaselor de sânge şi acumularea plăcilor de aterom – medicii…
Medicina viitorului pare din ce în ce mai promiţătoare, iar inteligența artificială (AI) va putea…