Sari la conținut

Avertismentul OMS cu privire la „următoarea pandemie”. Ar duce la moartea a aproximativ jumătate dintre cei infectați

OMS
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
OMS trage un nou semnal de alarmă

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că în Marea Britanie ar putea apărea o nouă pandemie, pe fondul răspândirii tot mai mari a unei boli potențial mortale.

OMS a avertizat că creșterea gripei aviare reprezintă o „preocupare enormă”, cu 463 de decese înregistrate din 889 de cazuri umane între 2003 și 2023, afirmând că o epidemie de amploare ar putea duce la rate de mortalitate „extraordinar de ridicate”.

Subtipul H5N1 al gripei aviare, extrem de mortal, a provocat un declin devastator al populațiilor de păsări după apariția sa în Europa în 2020 și a trecut recent la vaci, pisici, foci și acum la oameni.

Ca urmare, acest lucru a crescut riscul ca virusul să devină mai transmisibil în rândul oamenilor.

În prezent, nu există dovezi de transmitere de la om la om, dar experții avertizează acum că, dacă acest lucru se schimbă, pandemia rezultată ar fi mai periculoasă decât Covid.

Avertismentul OMS cu privire la „următoarea pandemie”. Ar duce la moartea a aproximativ jumătate dintre cei infectați

Experții de la OMS spun că o pandemie de gripă aviară la oameni ar duce la moartea a aproximativ jumătate dintre cei infectați.

Jeremy Farrar, cercetătorul-șef al agenției de sănătate a ONU, a declarat pentru MailOnline: „Aceasta rămâne, cred, o preocupare enormă.

„Marea îngrijorare, desigur, este că… infectând rațe și găini și apoi din ce în ce mai multe mamifere, acest virus evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii și apoi, în mod critic, capacitatea de a trece de la om la om.

„Când ajungi în populația de mamifere, atunci te apropii de oameni… acest virus caută doar gazde noi, noi.

„Este o preocupare reală.”

El a descris gripa aviară ca fiind „o pandemie zoonotică animală globală”, oamenii de știință fiind foarte îngrijorați de faptul că se răspândește între diferite animale, în ciuda faptului că până în prezent nu există dovezi că se răspândește între oameni.

Dl Farrar a adăugat că este nevoie de o mai bună monitorizare pentru a înțelege cum se produc infecțiile la om, „pentru că acolo va avea loc adaptarea”.

El a declarat pentru MailOnline: „Este un lucru tragic de spus, dar dacă mă infectez cu H5N1 și mor, atunci asta e tot. Dacă mă duc prin comunitate și îl răspândesc la altcineva, atunci începe ciclul”.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel