Sari la conținut

Avertismentul specialiştilor: Una dintre cele mai periculoase boli transmise de țânțari se extinde în Europa

Q-febra este boala infecțioasă cauzată de bacteria Coxiella
Sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro
Este crucial să începeți tratamentul cât mai repede.

Din cuprinsul articolului

Febra dengue devine din ce în ce mai răspândită în Europa pe fondul schimbărilor climatice, au avertizat cercetătorii după ce o femeie din Marea Britanie s-a infectat în timpul vacanţei în sudul Franţei.

O femeie de 44 de ani, al cărei nume nu a fost făcut public, s-a infectat cu febra dengue în timpul unei călătorii la Nisa, în sudul Franţei, în septembrie 2022. Ea a prezentat febră, dureri de cap, dureri musculare şi o erupţie cutanată timp de trei zile, însă nu a necesitat tratament medical suplimentar.

Diagnosticul a fost stabilit de Laboratorul pentru Agenţi Patogeni Rari Importaţi (RIPL) din Marea Britanie, după ce femeia s-a adresat unui serviciu de urgenţă la întoarcerea în ţara sa iar medicii au trimis de urgenţă un eşantion pentru analize.

„Această persoană a fost parte a unui focar de peste 30 de cazuri transmise la nivel local în sudul Franţei în 2022, ceea ce evidenţiază epidemiologia în schimbare rapidă a dengue”, a declarat doctorul Owain Donnelly de la Spitalul de Boli Tropicale din Londra, relatează DPA, potrivit Agerpres.

„Odată cu schimbările climatice, în special cu temperaturile mai ridicate şi precipitaţiile mai abundente, şi creşterea comerţului şi turismului la nivel mondial, s-ar putea să vedem în mai multe zone din Europa combinaţia potrivită de factori pentru focare de dengue. Mecanismele de supraveghere şi raportare sunt importante pentru a ne asigura că avem o înţelegere exactă a răspândirii dengue”, a adăugat medicul.

Femeia revenise din sudul Franţei cu o zi înainte de apariţia simptomelor şi nu a călătorit în alte state. Familia cu care a locuit în Franţa a prezentat simptome similare.

Simptome şi mod de transmitere

Febra dengue se răspândeşte prin muşcătura ţânţarilor infectaţi cu virusul dengue, de obicei în regiunile tropicale din Asia, America de Sud şi Asia.

Cu toate acestea, schimbările climatice au contribuit la prezenţa crescută în Europa de Sud a ţânţarului tigru asiatic, purtător al virusului. Cele mai multe cazuri depistate în Regatul Unit au fost diagnosticate la persoane care au vizitat recent aceste regiuni.

Boala are simptome asemănătoare gripei, însă se estimează că 75% dintre cazuri sunt asimptomatice şi pot trece nedepistate. În cazurile grave, 1-5% dintre pacienţi dezvoltă febră dengue potenţial fatală sau febră hemoragică dengue.

Cazul a fost prezentat de doctorul Owain Donnelly în contextul Congresului European de Microbiologie clinică şi boli infecţioase care se desfăşoară între 15 şi 18 aprilie la Copenhaga, Danemarca.

Din iunie până în septembrie 2022, Agenţia Regională de Sănătate (ARS) din Franţa a raportat trei focare separate de transmitere a virusului dengue pe teritoriul naţional, fără ca pacienţii să fi călătorit în străinătate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel