duminică, august 14, 2022

Avertismentul unui medic român. Tot mai mulți copii ajung la spital din cauza infecției cu noul coronavirus. În SUA, de exemplu, din cazurile nou raportate într-o săptămână, copiii au ajuns să reprezinte mai mult de un sfert. Către asta ne îndreptăm şi noi, că nu avem altă imunitate, a subliniat conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre relația dintre Alain Delon și Ramo...

La copii, problemele legate de SARS-CoV-2 sunt mai degrabă în viitor, a mai spus Craiu.

„Adică este vorba despre sindromul inflamator multisistemic – MIS-C – şi ceea ce se numeşte PACS – Post Acute COVID Syndrome (sau long COVID). Acestea vor fi probleme serioase peste vreo două luni de acum încolo”, a avertizat medicul, potrivit adevarul.ro. 

În SUA, a mai spus acesta, sindromul inflamator reprezintă circa 5.200 de cazuri din circa 6 milioane de infectaţi, adică din 1.000 de infectaţi: „Ne aşteptăm la un astfel de pacient şi, din păcate, 1% din aceste forme foarte grave de complicaţie inflamatorie post-COVID poate să şi decedeze. Pe cifrele din România, ne aşteptăm să avem unul sau două decese de aceste fel”.

Te-ar mai interesa: Boala tăcută de care nici nu îți dai seama că poți...

Mortalitate crescută la sugari cu comorbidități

Vârsta medie a pacienţilor cu sindrom inflamator multisistemic este de 9 ani, cei mai mulţi pacienţi având între 5 şi 13 ani, potrivit dr. Craiu. „Adică, exact cei care ar putea fi vaccinaţi. Teoretic, riscul cel mai mare de complicaţii tardive îl au adolescenţii, iar riscul cel mai mare de mortalitate imediată există la sugarii foarte mici şi la adolescenţi – deci la capetele de vârstă ale pediatriei. Aici sunt problemele mari.

Te-ar mai interesa: Medic român: ”10 gânduri de om prost”...

Mortalitatea cea mai mare e la sugarul cu comorbidităţi”, a punctat Craiu. Şi, ca lucrurile să fie şi mai complicate, există long COVID şi la copii, cu manifestări neurologice, numai că este foare rar, a adăugat specialistul.

„Mult mai rar decât la adulţi. Datele din Suedia – unde ştim că nu au fost închise grădiniţele şi şcolile – arată că la aproape 2 milioane de copii, 15 au făcut sindrom inflamator multisistemic şi/sau long COVID, adică un copil la 130.000”, a arătat acesta.

Te-ar mai interesa: Pietre care alungă energia negativă: „Regene...

 

Semnal de alarmă: ”Se întâmplă ceva cu sufletul copiilor”

În opinia lui, înainte de a decide ce trebuie să facem cu şcolile şi cu comunităţile, trebuie să ştim sigur două lucruri: „Închiderea şcolilor are impact psiho-social şi regresiv asupra copiilor mici, iar la adolescenţi creşte de 3-4 ori numărul cazurilor de anxietate şi de depresie.

În multe ţări din lume s-a observat o creştere a incidenţei suicidului la adolescent. Şi eu ca medic de urgenţă pediatrică pot să vă spun că atâtea tentative de suicid câte am văzut de când a început pandemia la copiii mai mari n-am văzut în zeci de ani de meserie. Se întâmplă ceva cu sufletul copiilor pe care-i îngrijim”, a mai spus dr. Craiu.

Te-ar mai interesa: Beneficiile foliei de aluminiu pentru sănătate. Li...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private