Sari la conținut

Avertismentul unui neurolog: De ce nu e bine să bei cafea în fiecare zi

cafea dimineata
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Cafea, amestecuri interzise

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din România însă, consumată în exces, poate fi și dăunătoare sănătății.

Cafeaua și ceaiul sunt printre cele mai consumate băuturi din lume. Ambele conțin cofeină, la fel ca anumite băuturi răcoritoare și energizante. Toate acestea fac din cofeina substanța psihoactivă cel mai des consumată.

Cantitatea de cofeina pe care o contine fiecare dintre aceste bauturi este foarte variabila, de la 32 mg in bauturile racoritoare, 28-47 mg in ceai, 90-60 mg in cafea, pana la 200 mg în cazul energizantelor. Cafeaua este principala sursă de consum de cofeină la adulți.

Neurologul Igor Matsokin spune că este indicat să nu compensați pierderea forței cu un număr mare de băuturi stimulatoare, inclusiv cafea.

Medicul este sigur că cofeina este un mare stimulent atunci când ai nevoie de un impuls de energie, însă nu ar trebui să abuzați. Cofeina tonifică, dar pentru asta consumă rezervele corpului uman. Iar resursele sale nu sunt nelimitate. Dacă le cheltuiți în mod constant, puteți dăuna sistemului imunitar.

În plus, cafeaua afectează negativ sistemul cardiovascular și crește vâscozitatea sângelui datorită efectului diuretic.

„Cofeina este un excelent stimulent atunci când aveți nevoie de un plus de energie, dar nu trebuie să folosiți foarte des această metodă, pentru că ea epuizează rezervele organismului”, spune specialistul.

De ce nu e bine să bei cafea în fiecare zi

Neurologul a observat că cofeina se revigorează pe măsură ce organismul își consumă rezervele.

„Cofeina epuizează acidul adenozin trifosforic, care este important pentru metabolismul energetic și al substanțelor din organism”, a explicat el.

Potrivit lui Matsokin, resursele organismului nu sunt nelimitate, iar dacă le folosești în mod constant, sistemul imunitar slăbește, toate sistemele și organele funcționează mai rău.

„Cafeaua afectează negativ și sistemul cardiovascular, accelerând bătăile inimii și crescând vâscozitatea sângelui datorită efectului său diuretic. Acești factori cresc și presiunea”, a spus el.

Neurologul a adăugat că toți oamenii reacționează la cafea în moduri diferite.

„Unele persoane cu hipersensibilitate la cofeină pot dezvolta insomnie, dureri de cap, iritabilitate. De asemenea, trebuie remarcat faptul că un volum moderat de cafea areu un efect pronunțat antihipoxic, antitumoral. Și odată cu consumul regulat de cafea, riscul de boală Parkinson scade ”, a rezumat medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel