Sari la conținut

AVERTIZARE: Bărbații își pierd fertilitatea într-un ritm extrem de rapid

Calitatea spermei bărbaților scade cu aproximativ două procente anual, aducându-i tot mai aproape de infertilitate, arată un studiu recent realizat de cercetătorii Universității din Murcia, Spania. Potrivit acestora, în maximum cinci ani, concepția ar putea deveni o problemă chiar și pentru cei mai tineri dintre aspiranții la statutul de tătic. „Concentrația medie de spermatozoizi a scăzut în ultimii zece ani de la 72 la 52 milioane per mililitru. Este doar o chestiune de timp până când vom atinge pragul de 40 de milioane per mililitru, dincolo de care infertilitatea devine un pericol real”, a explicat profesorul Jaime Mendiola, unul dintre coordonatorii studiului.

O conscecință a stilului de viață deficitar

Specialiștii români confirmă statisticile sumbre. Modificările de spermatogeneză, care apar de regulă abia după 70 de ani, se regăsesc tot mai des la tinerii de 30 de ani, spune medicul ginecolog Dan Tutunaru, de la Spitalul „Elias” din Bucureşti.

“Sunt o conscecință a stilului de viață deficitar. Stresul, nopțile pierdute, consumul de alcool, fumatul și chiar sarea în exces deteriorează vizibil calitatea spermei”, atrage atenția medicul. Mai grav este că afecțiunea este complet asimptomatică (nu are semne), iar cuplurile încep să intre la bănuieli abia după câteva încercări eșuate de a avea un copil. “Confundă impotența cu sterilitatea și cred că dacă sunt activi sexual, sunt automat sănătoși. Unii au rămas șocați să audă că nu mai au niciun spermatozoid și că elimină lichid seminal gol, o afecțiune numită azoospermie”, arată ginecologul Dan Tutunaru.

Citeste si:

Potrivit acestuia, 70% dintre cazurile timpurii de infertilitate se pot “regla” prin dietă. Meniul bărbaților trebuie să conțină surse de zinc precum carnea de vită, pâine integrală sau avocado, seleniu, regăsit în peștele gras și ouă, plus vitamina C din ardei gras, pătrunjel și broccoli. În plus, pentru a-ș îmbunătăţi calitatea spermei bărbații ar trebui totodată să renunțe la obiceiuri nesănătoase precum fumatul sau abuzul de alcool.

Andreea Ciulac

Citiți și: Nu putea să rămână gravidă deoarece SPERMA SOȚULUI era grav afectată de un lucru pe care ÎL FACI ȘI TU ÎN FIECARE ZI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.