Sari la conținut

Avertizare meteo. E cod portocaliu în șapte județe

meteo
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Vremea pe luna iulie

Avertizare meteo. Astăzi, vremea continuă să fie extremă: sudul țării este sufocat de caniculă, în timp ce în majoritatea Transilvaniei și local în zonele montane se manifestă instabilitate atmosferică.

Șapte județe din sud, alături de Capitală, sunt sub avertizare cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi care vor ajunge până la 37 de grade Celsius. În județul Arad, mai multe localități au rămas fără electricitate, iar vijeliile au doborât copaci și crengi.

Conform ANM, valul de căldură va persista în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Ilfov, precum și în București. Deși temperaturile vor fi ușor mai scăzute decât în zilele anterioare, acestea vor rămâne foarte ridicate. Disconfortul termic va fi accentuat, cu un indice de temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități, menținând astfel condițiile de caniculă.

Maximele zilei vor oscila între 35 și 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, indicând nopți tropicale.

Avertizare meteo. Ploi torențiale în Transilvania și la munte

Astăzi, 24 mai, în intervalul 12:00 – 23:00, majoritatea Transilvaniei și unele zone montane vor experimenta instabilitate atmosferică. Aceasta va aduce averse torențiale, intensificări temporare ale vântului (rafale de 50-70 km/h), descărcări electrice și, pe alocuri, vijelii și grindină, conform ANM.

În județul Arad, au fost 24 de solicitări pentru îndepărtarea copacilor doborâți de vijelii de pe șosele, autoturisme sau case. Furtuna a lăsat fără curent electric mai multe localități, inclusiv orașul Pecica, conform primarului Petru Antal.

„Pe lângă crengile și pomii rupți, am avut și întreruperi de curent în mai multe zone. Unele zone au avut întreruperi de curent de peste 10 ore”, a declarat primarul Petru Antal.

În Maramureș, o furtună puternică a doborât mai mulți copaci, îngreunând circulația pe două drumuri județene și lăsând locuitorii din Cvasnița fără curent electric.

În Harghita, furtunile au întrerupt alimentarea cu energie electrică pentru 3.000 de gospodării. În orașul Toplița, vântul a rupt fire electrice și a doborât un copac, iar precipitațiile abundente au inundat beciuri.

Meteorologii prevăd că instabilitatea atmosferică va persista în vestul țării. În București și în județele Ilfov, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași, canicula și disconfortul termic accentuat vor continua până mâine la ora 10:00.

În aceste județe, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a impus restricții de tonaj pentru camioanele de 7,5 tone pe drumurile naționale, drumurile expres și autostrăzi, valabile de la ora 10:00 la ora 20:00.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel