Sari la conținut

Avertizare meteo. Risc de inundații în aceste zone

meteo
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Joi, nouă județe din estul României sunt sub cod galben de avertizare meteo, iar hidrologii avertizează din nou asupra riscului major de viituri pe râurile din zona Moldovei, inclusiv în regiunile deja afectate de recentele ploi abundente. În același timp, mai multe țări din Europa Centrală se pregătesc pentru noi inundații, inclusiv pe malurile Dunării, unde autoritățile iau măsuri de securizare.

În județele Galați și Vaslui, recent lovite de inundații, situația se agravează din nou, acestea fiind sub alertă meteo. Elena Mateescu, director al ANM, a declarat la Digi24 că sunt așteptate două zile cu fenomene de instabilitate atmosferică și averse semnificative în Moldova și nordul Dobrogei. Ea a precizat că se așteaptă cantități de apă de până la 30 l/m² în unele zone, iar temperaturile vor oscila între 24°C și 26°C. Vineri, însă, este așteptată o ameliorare a condițiilor meteo.

Avertizare meteo

Pe lângă avertizarea ANM, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis un cod portocaliu de inundații, valabil joi între orele 5:00 și 18:00, pe mai multe râuri din Moldova. Râurile afectate includ Bârladul, Siretul și Prutul, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare în județele Iași, Vaslui și Galați. Cod galben de inundații este în vigoare și pe alte sectoare de râuri din Botoșani, Neamț, Tulcea și Iași, până la miezul nopții.

Fenomenul vizat include scurgeri de pe versanți, viituri rapide pe râuri mici și creșteri ale debitelor, care pot provoca inundații locale. Hidrologii avertizează asupra riscului de depășire a cotelor de apărare.

În alte țări europene, situația este de asemenea critică. În Ungaria, se așteaptă cele mai grave inundații din ultimul deceniu, nivelul Dunării urmând să crească cu peste opt metri. În Budapesta, Dunărea a ieșit deja din matcă, iar autoritățile au închis Insula Margareta și au ridicat baraje mobile în orașele din apropiere, precum Visegrad și Szentendre, pentru a preveni pagubele.

În Slovacia, Dunărea a atins un nivel maxim de aproape 10 metri, iar ministrul Mediului, Tomas Taraba, a estimat că pagubele din ultimele zile se ridică la 20 de milioane de euro. Și Polonia se confruntă cu riscuri similare în orașul Wroclaw, unde râurile Oder și Bystrzyca urmează să se reverse.

Inundațiile din Europa Centrală au provocat deja 22 de decese, dintre care șapte în România, șapte în Polonia, cinci în Austria și trei în Cehia. În plus, mii de animale au fost luate de ape, iar zeci de mii de gospodării au rămas fără apă potabilă și energie electrică.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel