vineri, octombrie 22, 2021

Autoritățile americane din domeniul sănătății trag un semnal de alarmă: consumată în cantități mari, cofeina poate fi periculoasă, ea existând și în produse în care nu ne-am aștepta să fie.

Cofeina este

‘un stimulator al sistemului nervos și al sistemului cardio-vascular. Este un mic element de dopare, care acționează și asupra mușchilor’, spune Florence Rossi-Pacini, dietetician și nutriționist. Cafeina acționează împotriva senzației de oboseală, determinând un spor de energie. Prin urmare, consumată în cantități moderate, această substanță naturală are efecte benefice.

Problema este că oamenii consumă cofeină fără să știe. Ea este prezentă în cafea și ceai (circa 80 mg într-o ceașcă), dar și în multe alte produse. Medicamentele împotriva durerii sau răcelii (aspirină, paracetamol),

precum și unele suplimente alimentare pot conține și ele cofeină. Se găsește și în alimente consumate aproape zilnic, de la ciocolată (100 mg în 250 g) și gumă de mestecat la băuturi pe bază de cola (între 30 și 50 mg la 33 cl) și energizante. Acestea din urmă conțin cele mai mari cantități de cofeină: 180 mg la fiecare doză.

Consumată în cantități mari, cofeina poate avea efecte neplăcute. FDA (Food and Drug Administration) a făcut public decesul unui bărbat de 40 de ani care ar fi fost cauzat de un consum mare de gumă de mestecat energizantă. Este fără îndoială un caz extrem, însă

peste 1,2 g de cofeină pe zi creează organismului unele probleme. Această cantitate este atinsă ușor cu cafea, cola, băuturi energizante și ciocolată în cantități mari.

‘Din ianuarie 2013, producătorii sunt obligați să indice prezența cofeinei în articolele vândute, dar nu trebuie să menționeze și cantitatea’, arată Florence Rossi-Pacini. Ea consideră că principalul pericol îl constituie consumul de băuturi energizante, foarte apreciate de tineri, care le asociază adesea cu alcoolul. Este o combinație cu adevărat nefastă. ‘Cofeina și alcoolul au efecte diuretice. Cine le consumă

împreună riscă să se deshidrateze. Fiind dulci, se consumă cu mare plăcere, de unde și pericolul’, spune specialista.

Consumată în cantități mici, cofeina este stimulatoare, contribuind la creșterea atenției și a capacității de concentrare. În cantitate prea mare, poate provoca tulburări ale somnului, iritații gastrice, creșterea presiunii arteriale, tahicardie, stres și anxietate. ‘La persoanele care prezintă factori de risc (diabetici, persoane slabe de inimă), poate provoca tulburări cardiace’, adaugă Rossi-Pacini.

Prin urmare, cofeina nu este un produs inofensiv.

Chiar dacă decesul americanului de 40 de ani este un caz excepțional, se recomandă totuși prudență în consumarea acestui ‘drog’, specialiștii avertizând că oamenii se comportă diferit în ceea ce privește efectele cafeinei.

 

Ultimele stiri