Sari la conținut

Avertizarea medicilor. Cu ce boli vin copiii de la școală și de la grădiniță

scoala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Scolarizarea copiilor

Infecții respiratorii, conjunctivită și stafilococi sunt pericole care îi pândesc pe copii după ce intră în colectivitate. Medicii oferă câteva sfaturi pentru prevenirea îmbolnăvirii.

Cele mai frecvente boli pe care un copil le poate lua în şcoală sau grădiniţă sunt infecţiile respiratorii.

„Infecţiile de tract respirator se transmit pe cale aeriană (strânut, tuşit)”, explică George Mincu Rădulescu, medic primar ORL.

Pentru a se feri de îmbolăvire, copilul trebuie învăţat să se spele pe mâini cât mai des, să folosească dezinfectat atunci când apa nu e disponibilă.

Medicii recomandă ca la primele semne de boală (nas înfundat, strănut, rinoree, dureri în gât, uşoară febră, tuse) să nu-i administraţi copilului antibiotice.

„Antibioticele trebuie folosite ca ultimă alternativă, nu ca primă soluţie. Un copil cu astfel de probleme trebuie tratat simptomatic. De exemplu, pentru febră trebuie administrate antitermice şi multe lichide pentru că organismul se deshidratează”, afirmă medicul George Mincu Rădulescu.

O altă problemă cu care se pot confrunta copiii la grădiniţă sau la şcoală sunt bacteriile: streptococi, stafilococi. Scarlatina şi angina streptococică (gât infectat) sunt date de streptococi, simptomele cele mai frecvente fiind febra, erupţiile şi durerea în gât. Pentru a fi trataţi, bolnavii necesită internare. Unii purtători ai streptococului nu au manifestări.

„Există şi oameni sănătoşi, care o perioadă nu au simptome, dar poartă streptococul la nivelul cavităţii bucale, în gât sau în nas”, spune Carmen Manciuc, medic primar boli infecţioase la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.

Izolaţi copiii care au varicelă

Vărsatul de vânt sau varicela este o boală virală, care afectează şi copiii, vaccinarea contra acesteia nefiind inclusă în schema obligatorie. Acesta este motivul pentru care frecvent apar epidemii de varicelă în colectivităţi. Ea se poate manifestă cu erupţii sub formă de pată roşie, papulă (o denivelare la nivelul pielii), veziculă (bubiţe cu apă) sau crustă.

„Boala se manifestă peste tot pe corp, inclusiv pe pielea capului în zonele cu păr şi este foarte uşor de observat”, completează medicul de boli infecţioase Carmen Manciuc.

Pentru a feri alţi copii, micuţul bolnav trebuie izolat fiindcă transmite varicela atâta timp cât are cruste active pe piele. În plus, se recomandă să mergeţi la medic pentru a evita complicaţiile. „Cele mai frecvente sunt pneumonia variceloasă şi suprainfecţiile cu bacterii ale leziunilor cu vezicule. Copilul se scarpină şi se poate suprainfecta cu stafilococ, iar asta va lăsa urme”, avertizează infecţionistul Carmen Manciuc.

Conjunctivitele, transmise prin lucruri folosite la comun

Mai rar, în comunităţile unde sunt mulţi copii pot să apară conjunctivitele virale, care se manifestă prin înroşirea ochilor.

„Conjunctivita se transmite foarte uşor, pe cale aeriană (inclusiv prin strănut) sau prin contact direct. Micuţii trebuie să aibă grijă la igienă şi să folosească doar propriile lucruri. De regulă trece de la sine, însă trebuie evitate complicaţiile şi de aceea e bine să mergeţi la un medic care să vă îndrume, nu să apelaţi la antibiotice”, afirmă medicul oftalmolog Iulian Burcin.

Cum se tratează scabia (râia) şi pediculoza (păduchii)

Scabia (râia) sau pediculoza (păduchii) sunt alte boli ce pot fi transmise în colectivităţi, iar diagnosticarea trebuie făcută rapid pentru a nu se extinde.

„Lipsa unui tratament imediat va duce la epidemie, mai ales în grădiniţe sau şcoli. În cazul scabiei, cel mai eficient şi uşor de tolerat tratament este permetrina 5% sub forma de cremă, care se aplică pentru 24 de ore pe toată suprafaţa pielii, reaplicându-se în zonele în care ne spălăm mai des. Tratamentul se reia la o săptămâna, iar hainele vor fi spălate la 90 grade C”, explică Sebastian Pop, dermatolog la Cabinetul „Dr. Sebastian Pop” din Bucureşti.

Pentru cazurile extreme, unde tratamentul este greu de făcut sau ineficient, există şi un tratament medicamentos în doza unică, acesta trebuie făcut însă sub supraveghere medicală.

Foarte importantă e menţinerea unei pieli hidratate corect în timpul tratamentului (creme emoliente).

La copiii care au păduchi nu e cazul să se mai apeleze la spălarea părului cu gaz. Ei pot fi trataţi cu cremă cu permetrina 1%, iar hainele trebuie spălate la 60 grade C.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel