Sari la conținut

AVERTIZAREA MEDICILOR și a AUTORITĂȚILOR! Intoxicația cu must te poate ucide! Mare atenție la aceste aspecte!

Atenţie la… MUST! Riscaţi intoxicaţia cu monoxid de carbon! Având în vedere specificul anotimpului și anume culesul viilor pentru producerea vinului, medicii și pompierii fac apel la cetățeni pentru evitarea păstrării mustului în spații închise. De asemenea, se face apel la verficarea căilor de ventitalre, precum și la controlul concentrației de oxigen din încăperi.

Puteți să controlați nivelul de oxigen din încăpere cu ajutorul unei lumânări. În cazul în care lumânarea se stinge, nivelul de oxigen este insuficient și trebuie imediat să părăsiți încăperea.

În cursul zilei de 10 Septembrie, pompierii de la ISU Neamț au fost sesizați printr-un apel la 112, că în localitatea Vădurele din comuna Cândești două persoane sunt căzute în beciul unei locuințe.

Acest lucru s-a produs din cauza degajării de dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a mustului depozitat în beci.

Pompierii sosiți la fața locului, echipați cu aparate pentru respirat, au scos din beci două persoane.

Victimele, doi bărbați de 68 și 45 de ani, au primit îngrijiri medicale la fața locului și au fost duse la UPU Piatra Neamț.

Pompierii arată că o persoană care a inhalat cantități mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri – cu sau fără vărsături, amețeli, tulburări de vedere, greutate în respirație. Dacă în aer gazul este în concentrație foarte mare, persoana în cauză îşi pierde cunoștința în câteva minute, iar consecințele pot fi grave.

„Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon pe care îl emană vinul în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros”, susțin cei de la ISU Neamț.

Recomandări prinvind intoxicația cu monoxid de carbon

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în spații închise, pe timpul fermentării mustului, recomandăm:

• nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;

• nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;

• anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;

• verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;

• sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice.

• nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;

• sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel