Din cuprinsul articolului
Cercetări recente au ridicat semne de întrebare asupra unui îndulcitor comun găsit în multe produse. Află despre ce îndulcitor este vorba și cât de mult afectează starea noastră de sănătate. Cercetătorii spun că afectează și persoanele sănătoase.
Sorbitolul, căci despre el e vorba, este un înlocuitor al zahărului, folosit la scară largă.Potrivit oamenilor de știință, acesta poate acționa similar fructozei în organism, suprasolicitând ficatul, scrie Sci Tech Daily.
Gary Patti, cercetător și autor al studiului de la Universitatea Washington, sorbitolul este „la un singur pas” de fructoză, ceea ce duce în organism la răspunsuri biologice similare, care ar putea fi legate de disfuncții hepatice. Cercetătorii au descoperit că anumite bacterii intestinale, inclusiv tulpini de Aeromonas, pot degrada sorbitolul în produse inofensive.
Cum afectează acest îndulcitor sănătatea

Inclusiv persoanele sănătoase pot produce sorbitol după masă, deoarece nivelurile de glucoză cresc suficient pentru a activa enzima responsabilă de acest proces.
Producția excesivă de sorbitol sau consumul ridicat poate copleși bacteriile intestinale, mai ales atunci când dieta este bogată în glucoză sau alcooli zaharici (polioli precum sorbitol, xilitol, manitol, eritritol, maltitol).
Odată convertit hepatic, sorbitolul transformat în fructoză poate contribui la boala hepatică steatotică, o afecțiune care afectează aproximativ 30% dintre adulți, la nivel global.

