joi, iulie 29, 2021

De Paşte, friptura de miel este nelipsită de pe masa românilor, însă are o carne grea, care nu îl face o opţiune prea sănătoasă. Dacă nu vă place gustul mielului, medicii propun ca alternativă carnea de ied.

E mai săracă în calorii decât puiul şi e excelentă dacă aveţi probleme cu colesterolul.

O alternativă lăudată de medici, la friptura de miel, este carnea de ied, care este bogată în proteine şi minerale şi este mai slabă.

Mai mult, specialiştii spun că iedul ar fi mai sărac în colesterol şi decât puiul, fie el şi fără piele. Asta pentru că iedul nu asimilează grăsimea în muşchi, aşa cum se întâmplă în cazul vitei şi porcului, ci în exterior, ceea ce face ca acele părţi să fie uşor eliminate la tăiare.

Înlocuiți friptura de miel. Mai slabă decât carnea de vită

Carne de vită,

considerată una dintre cele mai sănătoase alimente, conţine de două ori mai multe grăsimi decât cea de ied, iar porcul de trei ori mai multe. Pe de altă parte, puiul are aceeaşi cantitate de grăsimi însă are mai multe calorii şi grăsimi saturate.

“Carnea de ied şi carnea de capră au mai puţină grasime datorită regimului de viaţă. Caprele nu sunt crescute în regim industrial, şi nu sunt supuse un regim intensiv de creştere. Ele cresc în natură, sunt hrănite natural, de aceea carnea lor este bogată în proteine”, explică medicul nutriţionist Corina Zugravu.

Trebuie pregătită la foc mic

Un aspect important este şi faptul că nu are miros, cum se întâmplă la miel şi oaie. Carnea de ied este şi mai fragedă, dar doar dacă este pregătită cum trebuie.

Cel mai indicat e să o coaceţi la cuptor, încet, la temperaturi scăzute, pentru a evita să se întărească. O bună alternativă este şi marinarea cărnii, care o va frăgezii şi îi va da aroma pe care o doriţi.

Dacă aveţi posibilitatea să o afumaţi, carnea de ied preparată astfel este foarte gustoasă.

Asemenea mielului, iedul are şi el o carne greu de digerat. Drobul, friptura, sau ciorba vor fi la fel de bune şi dacă optaţi pentru

carnea de ied.

Cu toate acestea, nutriţioniştii ne atrag atenţia că, de Paşte ficatul şi stomacul sunt puse greu la încercare.

Ultimele stiri

Parteneri