joi, mai 26, 2022

Încă de la începutul pandemiei, tot mai multe medicamente au fost analizate pentru obținerea unui tratament anti-COVID benefic. Totuși, există și multă dezinformare.

Astfel, multe medicamente au ajuns să fie administrate pentru a trata infecția COVID, fără efecte pozitive dovedite, ci dimpotrivă.

Antibioticele se află pe lista celor mai mediatizate medicamente în această pandemie. Totuși, ele funcționează numai în infecțiile provocate de bacterii.

Te-ar mai interesa: Cum a reușit o familie să încaseze sume fabuloase ...

Antibioticele nu au efect antiviral. Prin urmare, acestea sunt inutile în tratarea infecției COVID.

Azitromicina, recomandată în COVID?

Dr. Mihai Craiu, pediatru, dezvăluie câteva lucruri despre azitromicină și utilizarea ei nepotrivită în COVID.

(…)Azitromicina. Faimoasa moleculă ce a dat atâtea false speranțe privind tratamentul formelor ușoare și medii de infecție cu SARS-CoV-2. De altfel și zilele acestea se prescrie frenetic pentru unii din cei foarte mulți care au o infecție ușoară cu noul coronavirus.

Ipoteza de lucru enunțată la începutul anului 2020 că azitromicina ar putea avea efecte antivirale în maladia COVID-19 a fost infirmată de numeroase studii clinice. Prin administrarea unei doze unice de azitromicină la inceputul bolii se spera influențarea răspunsului inflamator în așa mod încât eliberarea de molecule de semnalizare să nu evolueze către „furtuna de citokine”.

Te-ar mai interesa: Alertă alimentară: produs cu pesticide retras de p...

Cu toate consecințele ei nefaste… Din pacate dovezile arată că această administrare are efecte similare cu administrarea unei doze de placebo. Cel puțin în primele 14 zile de la doză (…).

Nici administrarea unor doze repetate, pentru 3 zile, nu funcționează mai bine (…).

Și, ca să fie clar pentru toată lumea, nici măcar adăugarea azitromicinei la tratamentul uzual al bolii ușoare sau medii (…) nu a modificat riscul de agravare sau spitalizare (…).

Te-ar mai interesa: Afecțiunile vezicii urinare asociate cu grăsimea v...

Cu alte cuvinte:

1. Nu vă tratați singuri cu azitromicină, chiar dacă o aveți la dispoziție!

2. Nu are indicație (deci nu trebuie prescrisă) în formele ușoare de COVID-19, tratate la domiciliu – apropos există un NOU protocol național de tratament în infecția cu SARS-CoV-2, protocol ce corectează eroarea unei recomandări mai vechi, a prescripției de antibiotice, la copilul ce are formă ușoară de boală.

Te-ar mai interesa: Guvernul a aprobat legea care va permite personalu...

MESAJ DE LUAT ACASĂ – antibioticele se dau în boli bacteriene dovedite.
Administrarea profilactică de antibiotice, în bolile acute, este contraindicată, cu unele excepții (excepții în care nu intră COVID-19!!) – puteți citi aici despre profilaxia asociată tratamentelor stomatologice, preoperator, la naștere sau la pacienții cu infecții cronice și imunodeficiențe (…)”, scrie Mihai Craiu, pediatru, pe pagina sa „Spitalul Virtual pentru Copii”.

Te-ar mai interesa: Specialist în sănătate publică despre variola maim...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private